HEP logo generalni partner Telesporta

U čemu je tajna LeBronove dugovječnosti?

Dominira i s 35 na plećima. Nikad jedan sportaš nije toliko brinuo o svom tijelu

Zadnja izmjena: 22. listopada 2020. Ilustracija Vladimir Šagadin/Telesport

Taktička potkovanost, košarkaški IQ, igračka raznovrsnost, pregled terena, fizička dominacija. Kada bismo išli u detalje, mogli bismo ovako ispuniti cijelu karticu teksta s košarkaškim terminima i pridjevima o LeBronu Jamesu koji ga čine specijalnim igračem. Često se ipak zna dogoditi da u nabrajanju takvih detalja zanemarimo jedan možda i krucijalni, a koji je sad nakon osvajanja titule s LA Lakersima posebno upečatljiv — dugotrajnost.

Uzima se zdravo za gotovo podatak da je tip koji je među profesionalcima od 2003. upravo u finalu NBA lige bio nadomak triple-double prosjeka. Otkada je postalo normalno da igrač s gotovo punih 36 može biti tako moćan?

Ako su njegovi košarkaški talenti tako rijetki među igračima, onda je njegova dugotrajnost još rjeđa. Košarkaši u LeBronovim godinama uglavnom imaju počasne uloge u momčadima, bukiraju turističke destinacije po svijetu koje žele posjetiti i biraju ranč u Kansasu na koji će uskoro pobjeći od Boga i ljudi kad odrade i tu zadnju godinu ugovora. Jer Father time, kako bi rekli Amerikanci, nikoga nije zaobišao. Osim možda Jamesa. Kako zasad stvari stoje, on je penziji uvalio fintu i pobjegao u kontru.

Kilometraža koju pokazuje njegov brojčanik impresivna je. Nakon 17 godina u ligi James je u regularnoj sezoni odradio 48.551 minutu i po tome je deveti igrač u povijesti NBA-a. Ove je godin, pak, postao igrač s najviše odigranih minuta u povijesti NBA playoffa, njih čak 10.811. Jamesu se tek lani dogodilo da je propustio više od 20 utakmica u sezoni, a u sezoni 2017./18. odradio je sve 82 utakmice. Također, samo je triput u karijeri propustio playoff, a od 2010. do 2018. pojavljivao se u velikim finalima. Sve to kao da ga ne dotiče. Njegov atleticizam i dalje je na mlazni pogon, a tijelo savršeno. Ako ste svih ovih godina gledali Jamesove utakmice, sigurno ste nekoliko puta svjedočili tome koliko je otporan na ozljede. Uganuti gležanj pod kutom od 90 stupnjeva za većinu igrača znači pauzu od nekoliko utakmica; James će odvezati tenisicu, pa je snažno pritegnuti i nastaviti dalje.

Kod kuće ima krio saunu i hiperbaričnu komoru, modernu medicinsku aparaturu i inventar, baš kao i teretanu. U svom timu ima osobnog chefa i nutricionista

Jamesova formula dugotrajnosti sigurno je dobrim dijelom povezana s genetikom, ali puno više s 1,5 milijuna dolara koliko na godišnjoj bazi ulaže u očuvanje svog tijela.

Sportska medicina je grana znanosti koja evoluira iz godine u godinu, a James ne popušta ni sekunde u praćenju najnovijih trendova. Njegove vile izgledaju kao laboratoriji. Opremljene su najmodernijom medicinskom aparaturom i spravama za vježbanje. Oko LeBrona su osobni treneri, biomehaničari, liječnici, maseri, nutricionisti pa čak i pedikeri. Vjerojatno u ljudskoj povijesti nije postojao sportaš koji toliko posvećeno brine o fizičkoj pripremljenosti te prevenciji i oporavku od ozljeda.

Dvojac ispred svog vremena

Sve je zapravo počelo 2005., u trećoj Jamesovoj sezoni u NBA ligi kada je osjetio prve zdravstvene tegobe, i to s leđima i koljenima. Teško da postoje glasniji alarmi za uzbunu kod sportaša od problema s leđima i koljenima.

James se za pomoć obratio ni više ni manje nego Timu Groveru, nekadašnjem osobnom treneru Michaela Jordana. Grover mu je preporučio Mikea Manciasa, koji je 2001. upravo Jordana pripremao za povratak košarci. Mancias te 2005. postaje u Cleveland Cavsima jedan od trenera za fizičku pripremu, a nakon LeBronova odlaska iz Clevelanda njegov osobni trener, i to partnerstvo traje do danas. Fokusirali su se na pet faktora: snagu, kondiciju, prehranu, oporavak i mentalnu pripremu. Sveti cilj Manciasova rada s Jamesom bio je produžiti mu karijeru i učiniti ga otpornim na ozljede.

Dvojac je bio ispred svog vremena. Da bi riješili problem s leđima i koljenima, James i Mancias su u off-seasonu odbacili treninge koje je predložio Clevelandov stožer, a koji su uglavnom bili otprilike jednaki za sve igrače. Takvo što je moguće kad si LeBron James, a ne Larry Hughes. Umjesto nazovi-kolektivnog, Mancias je odabrao za Jamesa individualni pristup koji u 2020. prakticiraju sve NBA momčadi, svjesne da je svaki igrač individua za sebe. Danas sportska medicina svako tijelo evaluira zasebno i na temelju analize slaže program treninga, a od tu i potreba za P3 institutom i sličnim ustanovama.

Drugi važan Manciasov potez bio je rad na Jamesovu tijelu u etapama.

U ranoj fazi njegove karijere doslovno se radilo na, recimo to tako, izgradnji njegova tijela. Fokus je bio na teretani, kondiciji i fizičkoj pripremi u svakom obliku. U zrelijoj dobi , kada je tijelo bilo izgrađeno te potreba za teretanom i spravama manja, Mancias i James su se prebacili na finese. Korigirale su se kretnje, način kako trči, skače i prilagođavali su Jamesovu kilažu. U trećoj fazi, koja još uvijek traje, akcent je na regeneraciji i prevenciji.

Ovakav plan i briga o tijelu doveli su do toga da je James samo jednom u karijeri imao ozbiljan zdravstveni problem. Bilo je to 2015., a problematična su opet bila leđa, odnosno diskovi u donjem dijelu leđa. Te je sezone James nekoliko puta primao injekcije da bi mogao igrati, a time outove i pauze je znao provoditi ležeći na parketu uz klupu. S tim problemom je odradio finale protiv Golden State Warriorsa, a onda prionuo na traženje rješenja. Za savjet je upitao svog bivšeg trenera u Miamiju Davida Alexandera, koji ga je uputio na Donnieja Raimona. Raimon je bivši pripadnik elitne vojne jedinice američke vojske Navy SEAL kojem su višestruke ozljede vrata prilikom skokova s padobranom skratile vojničku karijeru i nakon nje se posvetio biomehanici i sportskoj medicini.

Krio sauna i hiperbarična komora doma

Raimon se uhvatio u koštac s Jamesovim leđima, a zbog njega se čak i preselio u Akron, gdje je LeBron živio. On je ojačao Jamesove core mišiće, vježbama korigirao držanje tijela i smanjio napor u donjem dijelu leđa. I dan-danas prije svake utakmice s Jamesom prolazi kroz zagrijavanja kojima je cilj aktivirati Jamesov core i držati ga aktivnim do početka utakmice. Nakon zagrijavanja će James omotati leđa da zadrži toplinu, a isto će ponoviti i u poluvremenu ili za vrijeme odmora na klupi. Osim toga, da bi leđa ostala u što boljem stanju, tijekom pauza Jamesa možemo vidjeti s posebnim naslonima na svojoj sjedalici ili kako sjedi na lopti za pilates.

LeBronovi manijakalni drilovi iz teretane legendarna su stvar, a njegovim treninzima detaljno su se bavili popularni časopisi. Ipak, ono što je Jamesa učinilo otpornim na ozljede ipak je fokus na prevenciju i oporavak. Da bismo dočarali o čemu se radi, najbolje je opisati period između dviju utakmica regularne sezone tijekom kojeg će James proći kroz različite procese.

Nakon utakmice James dobiva od Manciasa specijalno pripremljeni shake bogat ugljikohidratima da bi obnovio količinu glikogena u tijelu i brže regenerirao mišiće te povratio energiju. Ako je dostupno, odmah iza toga slijedi ulazak u hladnu kupku ili krio saunu. U krio sauni na temperaturi između -110 i -190 James se zadržava do tri minute i hladi se ekstremno hladnim parama dušika koje revitaliziraju tijelo, potiču cirkulaciju, sprječavaju nastanak mliječne kiseline i smanjuju rizik od ozljeda. Nakon hlađenja idu ostali procesi. James se spaja na elektro-stimulacijski uređaj koji potiče kontrakciju mišića u njegovim ekstremitetima iz kojih se zatim cijede toksini. Tu su i NormaTec gigantske čizme koje kroz masirajući efekt imaju za cilj oporavak donjih ekstremiteta.

Pri odlasku iz dvorane James često zna nositi kompresijske rukave, hlače ili trake koje potiču cirkulaciju krvi. Dan pauze od utakmica koristi za masaže i istezanja problematičnih dijelova tijela, a nerijetko koristi i hiperbaričnu komoru u kojoj pri visokom tlaku udiše čak 100 posto kisika. Kisik se u takvim uvjetima puno brže otapa u krvi i dospijeva do tkiva do kojih ga cirkulacija inače ne može dostaviti. Glavna značajka hiperbarične komore je brzo i efikasno regeneriranje tijela. Na dan utakmice James se bavi istezanjem i, kao što smo već rekli, snažnim zagrijavanjem pred utakmicu.

Inače, James je jedan od prvih sportaša koji je uopće priuštio sebi vlastitu krio i hiperbaričnu komoru. Današnja njegova rezidencija u Brentwoodu u blizini LA-a opremljena je komorama, čizmama i ostalom modernom medicinskom aparaturom i inventarom, baš kao i teretanom koja je dizajnirana po uzoru na teretanu Miami Heata.

Čeka sina za suigrača?

Ovdje valja još naglasiti dvije važne stavke u Jamesovoj pripremi i brizi za tijelo: prehranu i san.

Prije nego što izađe na zagrijavanje popije proteinski shake ili pojede voće. Strogo izbjegava namirnice s visokim udjelom šećera ili junk food poput pizze, sendviča ili pomfrita, iako na njih nije imun nakon utakmice. U svom timu James ima osobnog chefa i nutricionista koji brine da sve uvijek bude po specifikacijama prilagođenim Jamesovom tijelu.

Dok običan čovjek o kvalitetnom spavanju i snu ni ne razmišlja, osim kada mu ga nedostaje, ono zauzima bitnu stavku u Jamesovu rasporedu. U hotelima ili u njegovoj vlastitoj sobi u privatnoj kući točno se zna koji uvjeti trebaju biti ispunjeni za dobar san i odmor. Temperatura u sobi mora biti na 21 Celzijev stupanj. Sat vremena prije odlaska na spavanje James ne koristi bilo kakvu vrstu ekrana: televizor, mobitel, laptop. Ono što ipak koristi je Calm App sa zvukovima za uspavljivanje.

Teško je pretpostaviti koliko dugo će još James odolijevati Father timeu kada još uvijek svjedočimo njegovoj igračkoj dominaciji. Nakon ove osvojene titule najavio je da ima još neobavljenog posla, a poznate su i njegove izjave da želi zaigrati sa sinom Bronnyjem Jamesom u istoj NBA ekipi. To bi vjerojatno značilo da ćemo ga, kao i Kareema Abdul-Jabbara ili Toma Bradyja, gledati na najvišem nivou i u njegovim 40-ima. Usprkos svim njegovim igračkim kvalitetama, LeBronova otpornost na ozljede i dugovječnost na NBA parketima u roli vodećeg igrača ono su što ga čini posebnim igračem u odnosu na druge veličine NBA lige.

The best ability is availability, rekli bi Amerikanci, a lik i djelo LeBrona Jamesa stoje kao čisti dokaz tvrdnji.

Ne propusti top članke