Drop Shot

Neprikosnoveni Nadal

Kako je Rafa dobio Thiema za još jednu titulu na Roland Garrosu

Na ovogodišnjem Roland Garrosu imali smo užitak svjedočiti nekim vrlo uzbudljivim, pa čak možemo reći i epskim mečevima. ‘Najstariji’ Grand Slam meč između Ive Karlovića i Feliciana Lopeza, najluđi meč turnira između Stefanosa Tsitsipasa i Stanislasa Wawrinke pun nevjerojatnih poena, preokreti poput onih u meču Keija Nishikorija i Benoîta Pairea

U ženskoj konkurenciji smo, kao i uvijek, vidjeli neočekivane rezultate: prva titula tihe i samozatajne, ali vrlo dobre tenisačice Ashleigh Barty bila je vrhunac ženskog turnira. Istovremeni nedostatak dominacije najboljih igračica i dolazak novih zvijezda poput Markéte Vondroušove i Amande Anisimove dodatno su promiješali stanje u vrhu. Petra Martić je stigla do četvrtfinala nakon što je s lakoćom prošla prva tri kola, svladavši i Karolinu Plíškovu, te i za nju na Grand Slamovima dosad ‘ukleto’ četvrto kolo.

Možemo žaliti tek za nedostatkom vrhunske kvalitete polufinalnih poslastica u muškom ždrijebu uzrokovane jako lošim vremenskim uvjetima, ali i prilagodba teškim i nepredvidljivim uvjetima je umijeće, bez obzira što za gledatelje to nije rapsodija.

Uoči turnira bilo je relativno lako za predvidjeti sudionike polufinala muškog dijela ždrijeba. Tempiranje forme, uvijek fascinantno kod Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, bilo je najava njihove dominacije. Roger Federer je pomalo iznenadio relativno lakim dolaskom do polufinala, a za Dominica Thiema znamo da je jedini od, uvjetno rečeno, mlađe generacije koji može pretendirati na Grand Slam naslov dok je Velika Trojka aktivna. Zbog ranije spomenutih vremenskih uvjeta je Nadal možda nešto lakše pobijedio Federera, a time si i osigurao gotovo 48 sati odmora uoči finala, dok su kiša i vjetar odužili Novakov i Thiemov meč te pobjedniku Thiemu, koji je zaustavio nevjerojatni Đokovićev niz na Grand Slamovima dao nešto manje od 24 sata odmora uoči finala.

Iako je po igri je djelovalo da je Thiem blizu, zapravo ga je Rafa pregazio

Činilo se da Nadal nakon dugo vremena nailazi u Roland Garrosu na nekoga tko može trčati brzo i dugo kao on, ali i udarati loptu s jednakom brzinom i rotacijom koja daje prodornost po odskoku. Thiem je u meču protiv Novaka jako dobro ukrotio igru kad bi Novak uspio uhvatiti ritam, svojim vrhunskim bekend slajsom, ali protiv Nadala to nije bio plan jer Nadal puno bolje ubrzava zglobom mrtve lopte, a i pronalaziti suparnikov bekend svojim bekend slajsom je bilo lakše protiv Novaka jer ga je igrao kroz dijagonalu, dok je protiv Nadala to trebala biti paralela, što je teži smjer kad lopta dolazi s puno rotacije i visoko odskače.

Međutim, kad je Thiem bio primoran igrati slajs kao posljedicu dugog trka, manje je bio kažnjavan za to u odnosu na Rafin meč s Rogerom, jer on može puno agilnije i brže reagirati na sljedeću loptu nego što je to slučaj kod 38-godišnjeg Federera. Nadalov je plan bio jednostavan, jer u ovom srazu je Thiem taj koji mora više svoju igru prilagođavati suparniku, za razliku od Rafe koji se mogao fokusirati na svoja oružja. Rafin plan je bio kretati se jako dobro i optrčati loptu forhendom kad god je bio u mogućnosti. Znao je da je sa svojom forhend dijagonalom bio miran jer je išao preko Thiemova bekenda, ali je isto tako znao da, ako dijagonala ostane malo ‘tupa’ ili kraća, Thiem to kažnjava svojom vrhunskom bekend paralelom.

1. set

Prva četiri gema je svatko držao svoj servis, ali je bio dojam da je Thiem bolje ušao u meč, što se i pokazalo kad je prvi došao do breaka. Dvije Nadalove neforsirane pogreške i dva Thiemova vrhunska poena bilo je dovoljno za vodstvo, koje se, međutim, vrlo brzo istopilo jer je Nadal već u sljedećem gemu napravio re-break odličnim poenima i agresivnim pristupom. U tom trenutku je prosječna dužina poena bila 8,4, što pokazuje koliko se dobar tenis igrao i koliko su igrači bili podjednaki. Na 3:3 igra se gem dug gotovo 10 minuta koji Nadal spašava bekend paralelom. To je bio prvi njegov winner bekend paralelom, a kasnije će se taj udarac pokazati kao jedno od presudnih taktičkih rješenja. Nakon tog dugog gema Thiemove su lopte malo kraće i malo manje prodorne, a Nadal to ekspresno koristi i ulazi nogama u teren te agresivno preuzima inicijativu.

Nadal ubrzo dolazi i do drugog breaka i sitnim prilagodbama unutar meča kao odgovorom na novonastalu situaciju radi razliku. Uz prethodno spomenutu bekend paralelu valja napomenuti i povremene servis-voleje koji su također atipični za Nadala, a poslužili su kao iznenađenje. Nakon takvih sitnih prilagodbi i taktičkih varijacija Thiem je postajao nemiran i nesiguran i griješio više nego inače. Servirali su jedan drugome uglavnom na bekend, pogotovo kad je u pitanju slajs servis na van — Thiemu na deuce strani, a Nadalu na Ad strani.

U prvom setu nitko nije radio veliku prednost servisom, a osim Thiemovih mizernih 47 posto ubačenih prvih servisa, zanimljivo je bilo vidjeti kako Austrijanac u prosjeku igra forhend metar bliže terenu u odnosu na bekend. To je zbog toga što je preferirao pustiti loptu da se odvrti, a zatim kontrirati svojim poznatim bekend top spinom. Nadal s druge strane igra na gotovo istoj udaljenosti forhend i bekend, te na Thiemov top spin ulazi bekendom u odksok i ne daje da ga se preko bekenda odgura od terena.

2. set

Thiem je drugi set otvorio gemom u kojem je zabio prva dva asa u meču, što se kasnije pokazalo kao nagovještaj boljeg serviranja i ostanka u rezultatskom egalu. U prva tri servis gema je imao čak 93 posto pogođenih prvih servisa te je počeo čistiti linije projektilima iz svog početnog udarca. Do kraja seta je Thiem uspješno držao svoje servise, ne pruživši Nadalu niti jednu break loptu, a u izmjenama je bio puno čvršći odjednom i zapravo uspjevao raditi Nadalu ono što je Nadal njemu činio prilikom drugog breaka u prvom setu. Kod vodstva 6:5 Thiem je uspio držati duge izmjene agresivnim pristupom, igrajući kroz sigurne zone u terenu i dočekao Nadalove tri vezane neforsirane pogreške za poravnanje rezultata 1:1 u setovima.

Fascinantan je u tom trenutku bio podatak da je Nadal dobio više poena koji su trajali ispod tri izmjene, a Thiem više poena koji su trajali duže od osam. Obično su svi drugi Nadalovi suparnici na Roland Garrosu imali obrnute statističke podatke.

3. set

Ono što se dogodilo početkom trećeg seta najbolje pokazuje razliku između Nadala i Thiema.

Nadal je nakon izgubljenog seta otišao na WC. Iskoristio je pravo na toillet break koje igrači često koriste kao taktički pokušaj okretanja momentuma. Vratio se restartan i motiviran. Nakon teškog i napornog drugog seta došlo je do Thiemova velikog emocionalnog pražnjenja; Nadal mu je odlaskom na WC dao vremena da se ‘usjedi’. Fokus i radna temperatura nisu bili na razini i kao rezultat smo dobili Rafinih 6:1. Ono što se protiv Nadala ne smije dopustiti jest da ti napravi rani break, jer on na krilima rezultatske prednosti i samopouzdanja uhvati suparnika u mlin i nemilosrdno melje. Preuzima više rizika i sve je teže vratiti se. U prva četiri gema Rafa je imao omjer poena 16:1 u svoju korist, u cijelom setu nije niti jedan poen izgubio na svom servisu i konačni omjer dobivenih poena je bio 24:7.

4. set

Mnogi će reći kako je Thiem fizički pao, što čak i može biti slučaj ako uzmemo u obzir koliko je teži polufinalni meč imao od Rafe i koliko je manje vremena za oporavak imao, ali dojam je kako je ovo više bila stvar mentalne prirode. Thiem je jedan od najspremnijih igrača na Touru i tko god prati snimke njegovih kondicijskih treninga kroz godine znat će da je došao u Pariz spreman na ovo.

Thiem je uoči četvrtog seta pokušao Nadalu vratiti istom mjerom, otišavši na WC. Zapravo je skoro i uspio okrenuti momentum u svoju korist i imao je jednu break loptu u prvom gemu, te još dvije u trećem gemu, ali je egzekucija izostala. Nedostajalo je odlučnosti u tim trenucima. Umjesto preokreta momentuma, dogodilo se ono najgore moguće za Thiema, a to je ponovni rani break za Nadala. Do kraja seta Nadal je napravio još jedan break, a mogao je i dva, jer je Thiem servisima spašavao tri vezane break lopte, ali 6:0 u četvrtom setu bi zaista bilo sportski nepravedno prema Thiemu koji se odlično borio, ali i napraviopogreške u trenucima u kojima nije smio.

Četvrti set je završio 6:1 i samo potvrdio činjenicu da Thiem protiv Nadala na Phillipe Chatrieru, gdje ima toliko prostora oko terena, mora imati puno prvih servisa — i to kvalitetnih kojima zabija aseve ili se dovodi u poziciju da s prvim udarcem nakon servisa zatvara poen. Čim to nije u stanju raditi, u problemima je.

Šablone

Neke stvari su se mogle pratiti tijekom cijelog meča, poput Thiemove pozicije na reternu. Na deuce strani je gotovo uvijek bio daleko od terena, dok je na prednost-strani varirao s udaljenosti stajanja na reternu. Međutim premalo je koristio te varijacije. Kad je varirao s bliskom i dalekom pozicijom na reternu na prednost-strani, radio je probleme Nadalu. Bio je to slučaj početkom prvog seta kad je napravio break, i tek početkom četvrtog seta kad je imao čak tri break lopte u dva gema zaredom. Ova ogromna rupa između je bila prevelika i previše predvidljiva da je Nadal ne bi iskoristio.

Stvar koja je bila konstantna tijekom cjelog meča bio je Nadalov drugi servis na deuce strani koji je gotovo uvijek išao na T liniju. Znao je Nadal da će se Thiem izvlačiti na forhend, ali je znao da mu neće nauditi s tim forhendom jer mu lopta zbog slajs rotacije ulazi previše u tijelo. Iako bi tim izmicanjem Thiem došao u dobru poziciju na terenu, od tamo nije mogao nauditi Nadalu, a Nadalova prva i osnovna namjera s drugim servisom jest izbjeći da bude napadnut. Thiem nije pokušao nešto promijeniti, poput bekend reterna preko Nadalova forhenda, nego je stalno radio istu stvar pa Nadal nije imao potrebe za adaptacijom po tom pitanju.

Također je jako bitno spomenuti koliko su Nadalove bekend paralele koje je kupio u penjanju unutar terena iznenadile Thiema i možemo sa sigurnošću reći kako je ta taktička komponenta bila pripremljena uoči meča i trenirana prije finala.

Međutim, u slučajevima u kojima je Nadal trebao napraviti sitne adaptacije, radio ih je nevjerojatno dobro.

Kad bi se Thiem približio na reternu, Nadal bi mu servirao slajs u tijelo (tako je spasio dvije break lopte u četvrtom setu). Kad nije uspjevao probiti Thiema sa zadnje linije, dolazio je na mrežu (čak 27 puta naspram Thiemovih 15), ali još više fascinira to koliko je puta došao na mrežu u trenucima kad Thiem to nije očekivao. A budimo realni, Nadal nije netko tko na zemlji jurca na mrežu — osim kad procijeni da situacija zahtjeva adaptaciju. Tu dozu lucidnosti Nadal ima, a Thiem je danas nije pokazao. Triput u ovom meču je Nadal odigrao servis-volej (Thiem nijednom), i sva tri puta maestralno.

Thiem je na ovom turniru po tko zna koji put pokazao da može dobiti najbolje, ali za detronizaciju najboljih moraš biti psihološki genij i u trenucima donositi odluke, te tijekom nevjerojatnih fizičkih napora donositi sitne adaptacije koje okreću taktički odnos snaga na terenu. Thiem je pokazao da još nije ‘robot’ kojeg emocije ne diraju, a istovremeno sve primjećuje u detalje. Za skidanje najvećih s trona moraš najčešće moći dobiti dvojicu najboljih na svijetu na istom Grand Slamu, kao što je to Đoković radio kad se probijao usred Rogerove i Rafine ‘privatizacije’ Toura.

Ovako se Nadal okitio svojom 12. titulom na pariškoj zemlji, te dodatno zapaprio utrku za Grand Slam naslovima u kojem na prvom mjestu čeka Roger s 20 komada. Nakon dobivenog drugog seta, do kraja meča je Thiem uzeo tek dva gema. Iako je meč trajao ravno tri sata i po igri je djelovalo da je Thiem blizu, zapravo ga je Rafa pregazio.

Igrački gledano razlika nije velika, ali psihološki je to Rafinih 18 Grand Slamova naspram Thiemovih nula. Neki će reći da je Rafa 13 godina stariji, ali Rafa je u Thiemovim godinama imao 10 Grand Slam titula.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.