Na suncu i sjeni

Što će Biuk u Americi?

Hajduk je napravio vrlo dobar posao. Ali on nije loš ni za igrača

“Prodali maloga u NBA!”

Rečenica je to koja je ispala sukus novogodišnjeg vikenda na splitskim ulicama, na kojima, bez obzira na ostala događanja, teško može postojati udarna tema koja ne uključuje Hajduk. “Mali” je, naravno, Stipe Biuk, koji je svega pet dana nakon svog 20. rođendana u poprilično iznenađujućem spletu okolnosti prešao u američki Los Angeles FC. A Splićani, vječno odani cinizmu, s opaskom o NBA-u nisu propustili indirektno dati svoj komentar na status koji nogomet u SAD-u i dalje uživa u ovim, i ne samo ovim krajevima.

Međutim, dodatna i (donekle) ozbiljnija razina diskusije oko prodaje ponajvećeg mladog klupskog talenta izvan Europe u Splitu se dijeli na dva dominantna kuta. Prvi je obligatorna skepsa oko gubitka prvotimca i mladog talenta, a drugi je pogled iz Biukova kuta, pri kojem mnogi naprosto koriste ovaj transfer kao nekakav dokaz Stipine tobožnje ‘neambicioznosti’.

Ova je sezona djelovala kao Biukovo raskrižje u Hajduku. Stipe je za seniorsku momčad debitirao na proljeće 2021. pod Paolom Tramezzanijem i kao napadački ventil odmah potvrdio onaj dojam koji ga je pratio tokom čitave karijere. U nepunih osam utakmica, koliko mu je tog proljeća iznosila ukupna minutaža, zabio tri gola i dodao im još tri asistencije; onaj gol koji je postigao u demoliranju Gorice, u kojem je fenomenalno izbacio trojicu Goričinih igrača prije nego što će savršeno ispaliti šut u malu mrežicu služio je kao veličanstvena uvertira u ono što nas čeka, ili nas je barem trebalo čekati.

Biuk je bio realan i odabrao je generalno vrlo dobru opciju i za sebe, ali i za Hajduk, pogotovo s obzirom na kontekst situacije

Rekapitulirati ove Biukove gotovo pa pune dvije godine u seniorima zahtjevan je posao. Na prvu u cijelog toj priči nije bilo puno falingi i sve se odradilo kako treba; Hajduk mu je čitavo vrijeme davao povjerenje i ulogu prvotimca; dvije godine provedene u hrvatskom klubu za igrača koji je okarakteriziran kao generacijski talent san su svakog navijača, a sama činjenica da je Biuk imao tako eksplozivnu debitantsku polusezonu govori da klub nije pogriješio kad ga je kao jedva 18-godišnjeg klinca bacio u vatru. Aspekt u kojem je Hajduk mogao napraviti više nije vezan striktno uz Biuka osobno, koliko uz prečeste trenerske sječe i promjene ideja i pristupa, a što utječe i na razvoj mladih talenata.

Biuk kao da je sebi napravio medvjeđu uslugu tom sjajnom prvom polusezonom, kad mu je generalna ideja igre pod Tramezzanijem savršeno odgovarala, a on je još bio nov na sceni i na njegovu su se individualnu igru suparnici tek trebali konkretno adaptirati. Istovremeno su očekivanja vječito nestrpljivih Hajdukovih navijača probila plafon, pa je to u kombinaciji s potpuno očekivanim oscilacijama zamutilo percepciju oko toga koji je njegov realni doseg. Najmanja je stavka ta što je Biuk nakon debitantske polusezone u iduću sezonu i pol zabio jednako golova koliko u tih 712 minuta pod Tramezzanijem, uz tek dvije asistencije više; najveći je problem kod njega ostao dojam da je u svemu bio dobar, ali da nitko nije siguran koliko točno dobar može biti.

U ovoj je polusezoni u sve 23 utakmice bio u zapisniku, dok je kao starter krenuo u njih 21; samo Dario Melnjak i Filip Krovinović su tu ispred njega. Što se čiste minutaže tiče, Biuk je s 1.549 minuta četvrti najkonstantniji Hajdukov igrač ove jeseni; više vremena na terenu je, uz spomenute Melnjaka i Krovinovića, proveo jedino Marko Livaja.

Tražite li pritom statistički ‘dokaz’ o učinku koji bi podupro dojam o velikom talentu, kod Biuka ga nećete naći. Po brojkama dostupnim preko Sofascorea, recimo, nije u ligaškom vrhu niti u jednoj kategoriji ključnoj za svoju poziciju.

Biuk je počeo komplicirati baš ondje gdje je bio tako čarobno ubojit, onda kad mu se otvori prostor za prijenos lopte u suparnički kazneni prostor. Kao da se zapleo u preračunavanju i overthinkanju; kao da je onaj perolaki korak i sjajan dribling zasjenilo razmišljanje o idućim koracima i prosjecima koje mora dostići i održavati.

Njegov talent ispada toliko postojan da je i dalje dovoljno dobar da generira popriličan interes, štoviše, onaj dostojan trećeg najskupljeg izlaznog transfera u povijesti kluba, koji bi — s milijun i pol eura bonusa na 6,5 milijuna eura fiksne odštete — mogao teoretski postati i veći od onog Nikole Kalinića u Blackburn. Teoretski, jer ti bonusi uključuju i titulu MVP-ja u MLS-u, debi za seniorsku reprezentaciju, izbor u momčad prvenstva i titulu najmlađeg MVP-ja prvenstva.

No, Hajduk je, bez obzira na konačnu visinu prihoda od Biukova transfera, realno napravio dobar posao.

Puristi sa šanka i društvenih mreža možda bi bili sretniji da je ostvaren onaj transfer u Sampdoriju, koja nije nudila ni približno ovoliko novca niti sličan poligon za ono što Biuku treba, a to je minutaža i mogućnost daljnjeg napretka. LAFC je trenutno najuspješniji klub lige koja je u velikom rastu i koja u sklopu programa razvoja posebnu pozornost pruža mladim igračima, pa čak i subvencionira dio plaće mladim talentima.

Kao drugom najskupljem ulaznom transferu u klupskoj povijesti, Biuku se smiješi i plaća kakvu u ovoj fazi karijere vjerojatno ne bi mogao dobiti u Europi — klupski je prosjek 360.000 eura godišnje, a najbolji igrači imaju i preko milijun. Tu je i mogućnost napretka koji bi ga doveo do unosnog transfera u Europu. Uostalom, MLS raste i po trendu sjajnih izlaznih transfera, pogotovo u posljednjih par godina; od 10 rekordnih prodaja u povijesti lige, njih devet je ostvareno u posljednje tri godine, i to za prosječno 12,3 milijuna eura s prosječnom dobi igrača nešto iznad 21 godinu. U tu kategoriju Biuk savršeno upada, što je i važno za Splićane zbog postotka od buduće prodaje koji je također dio ugovorenog posla.

Biuk je bio realan i odabrao je generalno vrlo dobru opciju i za sebe, ali i za Hajduk, pogotovo s obzirom na kontekst situacije. Klub je, s druge strane, u 2022. potvrdio prodaju četvorice talentiranih igrača — prije Biuka su to bili Marin Ljubičić, Mario Vušković i Darko Nejašmić — a kod svakoga od njih ostao je snažan dojam da igrač u matičnom klubu nije još ni naznačio svoj plafon, već se za njih lovilo ono što se uloviti moglo. No, u Biukovu je slučaju to više nego zadovoljavajuće; nogomet se mijenja, a s njim se mijenjaju i odnosi snaga na tržištu.

Mali je otišao u NBA, a to uopće nije loša stvar.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.