Off Topic

Ekstremni Božić na snijegu i ledu

Jeste li za skijanje s padobranom, ski balet ili utrke vanjskih zahoda po bijeloj stazi?

Ove godine nema bijelog Božića. Ako ste na seoskom tulumu iz pjesme DJ Krmka, pripadnik opskurnih desničarskih grupa na Facebooku ili proizvođač vate bez godišnjeg odmora, velika je vjerojatnost da će vam blagdani biti nešto ‘bjelji’ nego drugima, ali ne dovoljno da biste živjeli prosječnu božićnu TV reklamu za telekomunikacijske usluge.

Sjetni pogled kroz prozor oslikan smrznutim pahuljicama? Ništa od toga. Otresanje čizama na ulazu i pokušaji izbjegavanja lokvica u čarapama? Ne još. Barem ne u većini Hrvatske.

Kako se onda baviti božićnim sportovima, kada ne možete čak ni ostaviti otisak vlastite guzice u neočišćenom snježnom prilazu susjedove kuće? Srećom, ne postoji nešto što nazivamo božićnim sportovima, ali kako se, tradicijski gledano, Božić u ovom dijelu svijeta slavi uz snijeg i led, mnogi zimski sportovi, od klasičnog skijanja i sanjkanja do opskurija kao što su natjecateljsko grudanje ili spuštanje bob stazom u woku, zažive u ove dane. Ali u ove dane, ti su dani za jesenske jakne, a ne pancerice i buce.

Jedini snijeg koji može izdržati ovu neizdrživu južinu jest onaj koji nasprejate po granama bora, a i to izgleda smisleno samo ako je bor jednako fejk kao i sobni ‘snijeg’ koji ste nadrobili po njemu.

Srećom, postoji rješenje! Američki fakulteti osmislili su sport u kojem se led kombinira s kratkim rukavima, a sve što vam treba je travnata padina i jedna gigantska kocka leda — Block of Ice Downhill podrazumijeva korištenje bloka leda kao svojevrsnih sanjki, na koji sjednete dok klizite po livadi i pokušavate biti prva i najveća od svih veselih budala. Preporučuje se korištenje ‘sedla’ od debele tkanine, kako vam se međunožje ne bi paraliziralo i sljepilo s vozilom.

Utrka vanjskih zahoda nastala je prilikom protesta u selu Comstock, kada su se seljani pobunili protiv zabrane posjedovanja vanjske kanalizacije

Za ostale sportske aktivnosti prikladne godišnjem dobu ipak ćete se morati zaputiti na dijelove planeta gdje vam trebaju zimske jakne. Do Norveške, recimo.

Tamo je skijoring totalni hit — a zimskijeg sporta od skijoringa skoro da i nema. Natjecateljski sport sa skijašima koje po snijegu vuku psi, konji ili vozila. Kao skijanje na vodi, samo s drugim agregatnim stanjem podloge i bez glisera. Naziv dolazi od norveške riječi za “vožnju na skijama”, a iako danas živi mnogo varijacija, uključujući slalom i skokove sa skijašima koje vuku konji, varijanta s psima je najpopularnija, s obzirom da cijela priča potječe od švedske varijacije pulke, utrke sanjkama koje vuku psi — ali i ljudi na skijama.

Kombinacija je kao skijoring već 1901. postala dijelom Nordijskih igara, a onda 1928. upala u egzibicijski program Zimskih olimpijskih igara u St. Moritzu. Organizacije koje nadziru i promoviraju život ovog sporta, kao što su Skijor International i Skijor USA, lobiraju na sve strane kako bi se skijoring, nakon što je 1976. zamalo opet završio na Olimpijadi u Denveru, ponovo u bilo kojem kapacitetu dočepao olimpijskog statusa, 2026. ili 2030., kada se obilježava stogodišnjica postojanja skijoringa.

Skijaški baletski balet — zovu “zaboravljenim olimpijskim sportom”. Ako skijoring zvuči kao nešto za što trebate imati kvalitetno zdravstveno osiguranje, sigurno pretpostavljate da je balet na skijama zasigurno nešto što možete prakticirati čak i s povećanom količinom alkohola u organizmu. Krivo pretpostavljate, ako znamo da je ski balet zapravo prilično akrobatska vještina koreografiranih rutina s atraktivnim demonstracijama snage i gracioznosti. Počelo je 1970-tih, prvo kao solo izvedbe koreografija u trajanju od 90 sekundi, a vremenom su se pojavila i natjecanja parova — svaki ples na skijama ocjenjivao bi žiri, kroz proceduru identičnu umjetničkom klizanju.

Natjecatelji skijaškog baleta osvajali su 1990-tih olimpijske medalje: Amerikanac Lane Spina je nakon osvajanja akrobacijskih freestyle turnira osvojio olimpijsko srebro 1988. u Kanadi i broncu 1992. u Francuskoj; norveški skijaš Rune Kristiansen u karijeri je nanizao 54 pobjede u “plesnom skijanju”, a glumica, manekenka i skijašica Suzanne Stevia ‘Suzy’ Chaffee bila je prvi seks-simbol ovog sporta, poznata po reklami za balzam za usne.

Nažalost, balet na skijama više nije fora. Iskreno, kad se danas gledaju stare snimke, koje uz sav trud i vještinu na kraju dana ipak izgledaju kao Pythonov skeč, dijelom je jasno i zašto. Ali nisu svi sportovi ostarili loše poput ski baleta.

Speed-riding se još dobro drži i ostaje popularnim dijelom svijeta zimskih ekstremnih sportova. Prve je obrise dobio tijekom sedamdesetih, kada su francuski planinari s visokih planina krenuli skakati padobranima, a pri tome ostavljali skije na nogama. Modifikacija tih padobrana dovela nas je do današnjeg paraglajdera, a skakanje i letenje se razvilo u dva smjera — speed-flying, tj. lansiranje nogama i speed-riding, kada se osoba s mini-paraglajderom (nazivaju ih “speed wing”) odrazi i spusti na skijama. Rezultat? Izgleda kao dobar koncept za scenu u akcijskom filmu.

Kad sve ovo stavite na hrpu, jasno je da je najsigurnije ipak ostati kod kuće pa sa šalicom čaja, kolačima i ostalim detaljima iz TV reklame za blagdanske telekomunikacijske pakete, zimsku sportsku ponudu gledati sa sigurne distance, na ugodnom ekranu.

Ako ipak više cijenite aktivan odmor, ne očajavajte — Fur Rendezvous Festival, zimski festival sporta i igara koji se svake godine održava u Aljasci, zove vas na jedinstvenu zimsku utrku u kojoj, ako ste sretnik, možete samo sjediti! Mjesto radnje je Anchorage, a ako ste gledali Život na sjeveru, onda vas ne treba čuditi to što se u festivalskom programu ispunjenom izradama skulptura od snijega i utrka saonicama s upregnutim haskijima nalazi i outhouse racesutrka vanjskih zahoda.

Suluda ideja se raširila po cijelom SAD-u upravo iz Anchoragea, gdje se svake godine održava i Svjetsko prvenstvo. Legenda kaže da je sve počelo građanskim protestom u selu Comstock, Nebraska, kada su se seljani pobunili protiv zabrane posjedovanja vanjske kanalizacije.

Danas, tradicijska pošalica je prerasla u raskošni kostimirani cirkus u kojem stilizirani pokretni zahodi jure cestom upregnuti snagom ljudskih mišića. Onaj sretniji sjedi na školjci, dok oni manje sretni guraju i vuku sretnika zajedno s čitavim zahodom. U ljetnim verzijama, zahod je na kotačima, a u izvornoj zimskoj verziji, poljski WC je na skijama. Pobjednik je onaj koji prvi dođe na cilj i probije traku razvučenu od — zar ste sumnjali? — role toaletnog papira.