Šveđani HNS-u navodno nisu uplatili jamstva za TV prava. Natječaj bi se možda mogao ponoviti

Savez je Endorphin Magineu navodno zadao rok za uplatu prve rate

Još uvijek nije poznato na kojim će se televizijama ili platformama HNL prenositi od sljedeće sezone, a Sportske novosti danas pišu i zašto je tome tako. Podsjećamo, HNS je 1. kolovoza 2020. godine potpisao ugovor s tvrtkom Endorphin Magine i predao joj prava za prijenose svih natjecanja u HNS-ovoj ingerenciji, što uključuje i Prvu HNL.

Ugovor je potpisan na 10 godina (sedam godina fiksno plus opcija produženja na još tri), a mediji su pisali kako bi prvoligaši između sebe trebali podijeliti 67 milijuna kuna godišnje, što bi bila daleko veća cifra od aktualne. Ipak, kako SN sada javljaju, prošlo je 20 mjeseci, a švedska tvrtka sa sjedištem u Londonu još nije izvijestila ni tko će prenositi HNL, niti tko će biti glavni sponzor, a navode i kako nije isplatila bankovne garancije HNS-u.

Prema pisanju Sportskih novosti, posljednji rok koji je Endorphin Magine imao za predaju garancija bio je 26. siječnja, ali do uplate, navodi se, nije došlo. Izvor napominje kako je HNS, shodno tome, Endorphinu zadao tri termina u kojima će morati podmiriti cjelokupni iznos za narednu sezonu 2022./23.. Prema tim informacijama, do 15. veljače Šveđani moraju uplatiti 2,5 milijuna eura, a druge dvije rate trebaju sjesti 15. ožujka, odnosno 15. travnja (brojke izvoru nisu poznate). Također, ako do 15. veljače na HNS-ov račun ne sjedne prva rata, ugovor bi, piše, trebao biti raskinut, a novi natječaj raspisan.

SN govore kako je Endorphin Magine preuzela ulogu posrednika u prodaji prava i kako se vjerojatno nije uspjela dogovoriti s televizijama u Hrvatskoj, a izvor iz HNS-a napomenuo je kako bi spomenuta tvrtka sudjelovala i na eventualnom novom natječaju. Ipak, ne bi bila jedina:

“Svih šest koji su ‘igrali’ prvi put, plus jedan novi akter iz inozemstva, zainteresirani su za drugi tender ako do njega dođe”, naglasio je anonimni sugovornik. “Spremni su dati sličnu ponudu ovoj s kojom je Endorphin Magine pobijedio”.

Ukratko, čini se da nas čeka uzbudljivih nekoliko mjeseci što se tiče HNL-ove mogućnosti na malim ekranima. Podsjećamo, trenutni vlasnik TV prava je tvrtka VOX-nogomet koja je u većinskom vlasništvu Ivice Blažička.

Britansko-švedska tvrtka trebala je klubovima iz HNL-a dostaviti novac koji bi pokrio razne financijske brige, ali cijela priča sada je, ako su ove informacije točne, postala neizvjesna. Podsjećamo, prije dvije godine jedino je Hajduk od prvoligaša otvoreno kritizirao prodaju prava navedenoj firmi, a tada se očitovao priopćenjem u kojem je glasilo:

“HNK Hajduk smatra da ozbiljan partner na tako dugi rok mora dati bankovno jamstvo za prvu godinu odmah pri sklapanju ugovora i već od sljedeće sezone otkupiti pravo isplatom postojećem vlasniku TV prava, što bi bilo logično – i za novog ponuđača i za klubove 1. HNL”, pisalo je tada. “Ovako ostajemo dvije godine u iščekivanju i neizvjesnosti hoće li se spomenuti dogovor uopće realizirati, to više što u tom trenutku nitko od potpisnika ugovora ne mora biti na funkcijama, imajući u vidu izbore u HNS-u koji nas čekaju iduće godine”.

Evo kako je taj stav svojedobno prokomentirao Rijekin predsjednik Damir Mišković:

“Ako sve bude u redu, a nema razloga da ne bude, priča bi se mogla zgotoviti u mjesec dana. Bankovno jamstvo? U tenderu jasno piše da svaka tvrtka mora dati bankovno jamstvo godinu za godinu. Glupo je uopće pričati o toj bankovnoj garanciji. Bez obzira na to što te priče u ugovoru s T-Comom nije bilo. Sve je kristalno jasno. U tenderu piše sve, pa ne vidim razloga zbog čega se netko hvata ‘bankovnog jamstva’”.

Eto nas, dvije godine kasnije, u zanimljivoj situaciji, barem tako izgleda…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.