Hrvatska utrpala sedam komada Malti

Vatreni su u stilu odradili pretposljednju kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na SP

Hrvatska je razbila Maltu u pretposljednjoj utakmici kvalifikacijskog ciklusa za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. Na Ta’Qaliju je završilo 7-1 i Vatrenima je sada preostalo samo još pobijediti Rusiju na Poljudu i osigurat će direktan plasman na Mundijal.

Manje od šest minuta bilo je potrebno Vatrenima da razbiju led. Hrvatska je od prve sekunde krenula agresivno, s vrlo visokim linijama i svim igračima u malteškoj polovici; gol je pao nakon visoko osvojene lopte, Luka Modrić ukrao je loptu i proigrao Andreja Kramarića, koji je mirno produžio do Ivana Perišića za 1-0.

Cilj je bio rano postići pogodak i skinuti pritisak s leđa. Cilj je vrlo, vrlo rano i postignut. Malta je nakon primljenog pogotka pokušala igrati nešto aktivnije; nije napucavala loptu i preskakala igru već pokušavala organizirati napade iz zadnje linije. Međutim, ubrzo je stigao i drugi udarac. Luka Modrić je u 22. minuti izveo slobodni udarac s lijeve strane, a Duje Ćaleta-Car zabio je glavom za 2-0.

Hrvatska je u tom trenu presjekla utakmicu; imala je dva gola prednosti i kontrolu nad utakmicom. Malta nije baš potpuno bezopasna reprezentacija, kao što smo se uvjerili na Rujevici, ali nema snage niti kvalitete nadoknaditi ranih 2-0 protiv ovakve Hrvatske. Bilo je to jasno već u prvom poluvremenu, unatoč tome što je nesretni Marcelo Brozović u 31. poklonio domaćinu gol.

Hrvatska je do kraja poluvremena zabila još dva gola, potpuno neimpresionirana primljenim pogotkom. Kramarić je u 39. upisao drugu asistenciju, a strijelac je bio Mario Pašalić, dok je za konačnih 4-1 zabio Modrić u 46. Utakmica je tada bila efektivno gotova, pa je Zlatko Dalić nakon poluvremena u svlačionici ostavio Brozovića i dao priliku Kristijanu Jakiću.

Ako je bilo ikakvih dvojbi oko ishoda, one su bile razriješene već u drugoj minuti nastavka. Lovro Majer je okrunio sjajnu igru pogotkom za 5-1 i hrvatska šetnja mediteranskim otokom nastavila se. Međutim, Malta je konstantno griješila u predaji u opasnim zonama, pa je tako Andrej Kramarić, nakon tri asistencije, u 53. minuti konačno i zabio. Bilo je tada 6-1 i Dalić je odlučio odmarati igrače za Rusiju.

Izašli su friški strijelac Kramarić, Perišić i Modrić, a priliku dobili Nikola Vlašić, Mislav Oršić i Bruno Petković. Utakmica je bila riješena i do kraja se igralo više-manje egzibicijski, ali čak i u takvim okolnostima je Majer, na asistenciju Marka Livaje koji je netom ušao umjesto Pašalića, u 64. uspio zabiti za ogromnih, konačnih 7-1.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.