Umrla je Žana Lelas, proslavljena hrvatska košarkašica i srebrna olimpijka iz Seula

Svijet je napustila u svom rodnom Splitu, u 52. godini života

Tužna je vijest jutros stigla iz Splita.

U 52. godini života, svijet je napustila Žana Lelas, proslavljena hrvatska košarkašica, koja je 1988. s Jugoslavijom stigla do srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu. Imala je tada samo 18 godina i bila najmlađa u sastavu, a zasad je jedina Splićanka s olimpijskim odličjem u tom sportu.

Košarkom se počela baviti u rodnom gradu, a još je igrala i u Sloveniji, Italiji, Španjolskoj i Francuskoj. Igračku je karijeru zaključila tek u 39. godini, u dresu Croatije iz Zagreba. Devet je godina nosila i dres hrvatske reprezentacije, nastupivši na dva Europska prvenstva, 1995. i 1999. godine.

Nakon umirovljenja, bavila se trenerskim poslom, i to vrlo uspješno. Sa suprugom, nogometnim trenerom Vjekoslavom Lokicom, osnovala je i košarkašku akademiju, koja nosi njeno ime. Mlađe selekcije te škole bilježile su odlične rezultate, a od prošle sezone i seniorke su ušle u elitni rang hrvatske košarke, u kojoj se i sad natječu.

Bila je aktivna i u Hrvatskom košarkaškom savezu, kao jedna od instruktorica, a nekad i kao izbornica juniorske reprezentacije. Hrvatska je košarka tako danas izgubila veliku igračicu, ali i uspješnu trenericu.

Počivala u miru.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.