Vrijedni UEFA-ini ljudi promijenili su kvalifikacije za SP i objavili jakosne skupine za Ligu nacija

U Ligi nacija Hrvatske ne može igrati protiv Poljske, Njemačke i Islanda

Europska nogometna federacija (UEFA) promijenila je sustav kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. pa sad znamo da će u njima nastupiti 55 europskih reprezentacija koje će se boriti za 13 mjesta koliko će Europa imati predstavnika na katarskom Mundijalu.

Reprezentacije će biti podijeljene u 10 skupina: pet sa po pet, odnosno pet sa po šest momčadi. Izravan plasman na Svjetsko prvenstvo izborit će pobjednici skupina, a dodatna tri popunit će se na sljedeći način —deset drugoplasiranih uz dvije reprezentacije iz Lige Nacija ići će u dodatne kvalifikacije u kojima će se boriti za odlazak u Katar. Bit će podijeljene u tri skupine sa po četiri momčadi, a samo će pobjednik svake grupe izboriti SP. U svakoj od skupina igrat će se dva polufinala i finale.

Velika je to promjena u odnosu na kvalifikacije za ruski SP u kojima su reprezentacije bile podijeljene u devet skupina iz kojih su pobjednici išli direktno svjetsku smotru, a osam najboljih drugoplasiranih u doigravanje. Tom je stazom prošla i Hrvatska koja je u dodatnim kvalifikacijama svladala Grčku da bi se plasirala na SP na kojem je osvojila srebrnu medalju.

Dodajmo ovome i da su vrijedni UEFA-ini zaposlenici danas objavili i jakosne skupine za ždrijeb Lige nacija za sezonu 2020/21.

Saznajemo iz njega da je Hrvatska, koja je u Ligi A Ligi nacija ostala zahvaljujući proširenju, smještena u četvrti pot s Poljskom, Njemačkom i Islandom. U pitanju su reprezentacije protiv kojih neće moći igrati kad u rujnu započne natjecanje.

Protiv koga će uistinu i igrati saznat ćemo početkom ožujka kad će u Amsterdamu biti održan ždrijeb natjecanja.