Znate li koja je europska momčad najskuplja? CIES-ov algoritam kazuje — Liverpoolova

LIverpool ima momčad koja trenutačno vrijedi 1,405 milijardi eura

Već neko vrijeme Liverpoolova nogometna momčad pokazuje znakove ranjivosti, a posljednjih mjesec dana navijačima je klub s Anfielda donio više razočaranja nego razloga za sreću. Pitanje je kakva će odluka biti donesena o nastavku sezone i hoće li sastav s 25 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Manchester City i biti proglašen engleskim prvakom, no, činjenica jest da su rezultati momčad u padu.

Četiri poraza iz posljednjih šest utakmica posvjedočit će baš to. Ipak, dok su ishodi utakmica u crvenom i usmjereni prema dolje, zahvaljujući napravljenom u minulom razdoblju, postoji nešto što Liverpool svrstava na tron u konkurenciji svih klubova najjačih europskih liga.

Baš nitko od njih nema momčad čija je procijenjena vrijednost tima jednaka ili veća od Liverpoolove vrijednosti.

Tvrdi to CIES prema čijem izračunu momčad koju vodi Jürgen Klopp trenutačno vrijedi 1,405 milijardi eura. To je 44 milijuna eura više u odnosu na Manchester City, a debelo ispred vrijednosti momčadi Barcelone, Real Madrida i Chelseaja koje slijede u poretku. Dodajte ovima Manchester United i dobili ste društvo koje probija milijardu po svlačionici; svi ostali nalaze se ispod te granice.

Dno poretka? Na začelju je Paderborn čiji igrači vrijede 37 milijuna eura, odnosno milijun manje od Lecceovih. Ispred njih je Union Berlin uz procjenu od 46 milijuna eura za momčad.

Vrijednost tima dobivena je korištenjem algoritma koji je razvio razvojni odjel ovog nogometnog opservatorija, a kojim su obuhvaćena 20-orica najskupljih igrača momčadi vezani ugovorima.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.