Priče

Fotka dana: Mađari

Ne samo da su napunili stadion, podigli su i koreografiju. Što poručuju?

Za razliku od svih drugih domaćina ovog raštrkanog Eura, Mađari su nakrcali svoj stadion do posljednjeg mjesta. I stvarno je lijepo bilo vidjeti pune tribine i fizičku bliskost umjesto socijalne distance, kao i čuti glasan navijački huk… A onda i koreografija — sjećate se njih?

Domaćini su danima ranije najavljivali “spektakularnu” koreografiju na Puskás Aréni u Budimpešti, nadajući se da će im ona pomoći protiv Portugalaca ili bar donekle anulirati izostanak njihova najtalentiranijeg igrača Dominika Szoboszlaija. A kad Mađari najavljuju spektakl, onda znate da mora imati neke veze s prošlošću i minulom veličinom. Govore li samo o nogometu, radi se o nečemu prije 60 i više godina kad su bili u svjetskom vrhu; ako je stvar općenitije, državno-geopolitičke prirode, onda je u pitanju bar stoljeće i više, kad je Mađarska imala znatno veći teritorijalni opseg.

Međutim, ovaj put su otišli i puno dalje u prošlost: koreografija prikazuje arhanđela Gabrijela, koji se prema narodnoj predaji pojavio u snu prvom mađarskom kralju Szent Istvánu (Svetom Stjepanu) i rekao mu da pokrsti sebe i svoj narod. Gabrijel stoga u jednoj ruci drži krunu, a u drugoj dvostruki apostolski križ koji simbolizira jedinstvo mađarske države i katoličke crkve, odnosno Istvánovu objedinjenu svjetovnu i crkvenu moć.

Glasoviti arkanđelov kip dio je Milenijskog spomenika na Trgu heroja (Hősök tere) u Budimpešti, a prije nekoliko godina na drugoj lokaciji je podignut još jedan njegov spomenik posvećen “svim žrtvama nacističke okupacije”, prikazujući Gabrijela kojeg napada njemački orao. Predstavnici židovske zajednice i mnogi drugi nazvali su taj spomenik “revizionističkim”, smatrajući da koncept relativizira ulogu Mađarske kao dijela Sila Osovine (više o tome ovdje).

Da se vratimo načas u 2021., poruka na transparentu ispod koreografije u prijevodu glasi: “Zasjaj ponovno u svom slavnom svjetlu, Mađarska”. O, Hungarijo, povišću pritrujena…

Dakako, sigurni smo da su naši susjedi i prijatelji time mislili isključivo na nogometnu slavu i svoj čuveni Aranycsapat predvođen Ferencom Puskásom, a ne možda na onu prije kojih 1.000 godina u doba Szent Istvána i njegovih nasljednika, kad su se spremali pokoriti Hrvatsku. U svakom slučaju vjerujemo da se poruka svidjela njihovom današnjem političkom vođi Viktoru Orbánu — koji je, dakako, bio prisutan.

Nakon 0-3 pred svojom publikom, mi bismo dodali: Sjaji, sjaji, zvijezdo mala.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.