Priče

Fotka dana: Nemoć

Ako ste očekivali analizu, nema je. Ne želimo ovo analizirati

Ne, krivo bi bilo reći da izraz lica Nena Bjelice govori sve — jer koji to izraz govori “krvtijebem, isp’o sam od Klizištara… Kiselžara… Knjižničara, ili kako se već zovu…”?

Isp’o, i to kako.

Ponekad se dogode te naoko nevjerojatne stvari — zapravo, u hrvatskom klupskom nogometu događaju se relativno često — pa ostanemo svi u čudu i bez pravih riječi. Dinamo ispadne od Skënderbeua, Hajduk od Gżire, pa onda zdvajamo oko toga što uopće reći ili napisati, a da ne ispadne banalno ili kao šupačko pametovanje generala poslije bitke. Kako objasniti neobjašnjivo? Kako nelogičan i sulud razvoj događaja ukalupiti u logiku, a da se ne svede sve samo na pojmove kao što su debakl, fijasko, katastrofa, sramota i slično, riječi koje zvuče moćno ali ne objašnjavaju ništa?

I jesmo pisali, jesmo objašnjavali, koprcali se kao zlatne ribice na tepihu; i jeste to klikali, čitali, komentirali, izrugivali se i ljutili, ali sve što je i vama i nama uskoro od toga ostalo bilo je samo sjećanje na debakl, fijasko, katastrofu, sramotu i slično. Jer neki su porazi toliko duboki i toliko potresni da prebrišu svako rezoniranje i eventualnu pouku, barem za nas gledatelje, navijače i komentatore.

Zato ovaj put nećemo ni analizirati. Ne zato što se nema što, nego zato što je toga previše za jedan tekst koji bi se samo utopio u bujici pametovanja, frustracija i sprdnje.

Nećemo se lagati — nitko od nas nije očekivao da bi Osijek sinoć mogao ispasti; ne nakon rezultata iz prve utakmice, iako se mora reći i to da Osijek ni u njoj, a ni sinoć pogotovo, nije pokazao gotovo ništa zbog čega bi ovakav razvoj događaja bio pretjerano šokantan ili nepravedan. Ono što jest pokazao bila je nemoć. Impotencija.

I sad će sva sila prašine izletjeti ispod tepiha, odjednom će se na sva zvona davati ono o čemu se ranije pričao ispod glasa i tko zna kakav će nastavak dobiti cijela ova priča s Osijekom i Bjelicom. Pisat ćemo, naravno, o tome, analizirat ćemo i objašnjavati, vi ćete klikati i čitati, komentirati i ljutiti se i rugati se, ali sad će se sva ta međuigra odvijati na drugačijoj razini jer na osječkoj je priči krupan, ružan ožiljak i ozbiljna trauma. Osijek je sad momčad koja je ispala od Kiz… od ekipe iz Kazahstana kojoj se ispričavamo na neprimjerenoj i glupoj ‘šali’ na račun njena imena.

Nismo se rugali njoj, nego svima nama koji smo mislili da je Osijek bolji od nje.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.