Priče

Heroina dana: Čudesna Faith

Pobijedila je na 1500m, pobijedila je na 5.000. Nijedna žena to nikad ranije nije napravila

Još u samom finišu utrke, neposredno prije nego što će proći kroz cilj i naposljetku se srušiti na tlo od iscrpljenosti, Faith Kipyegon raširila je ruke i lice razvukla u već poznatu grimasu pomalo histerične nevjerice i neobuzdane sreće.

Ženskih 5.000 metara na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti bilo je najavljeno kao troboj svjetske rekorderke Kipyegon, olimpijske šampionke Sifan Hassan iz Nizozemske te aktualne svjetske prvakinje, Etiopljanke Gudaf Tsegay, koja je prethodno i u Budimpešti osvojila naslov na dvostruko dužoj dionici. Na kraju, Kipyegon je briljantnom završnicom došla do zlata, ostavivši iza sebe Hassan na drugom mjestu i svoju sunarodnjakinju Beatrice Chebet — inače srebrnu s prošlog Svjetskog prvenstva u Eugeneu i aktualnu svjetsku prvakinju u cross-countryju — koja je završila kao brončana. Tsegay je na kraju prošla ciljem kao tek 13., precijenivši svoju snagu u početku utrke, kad je predvodila kolonu.

Bila je to prilično spektakularna utrka, ali još spektakularniji je rezultat koji je ostvarila čudesna Kenijka.

Kipyegon je sada prva žena koja je pobijedila i na 1.500 i na 5.000 metara na istom prvenstvu; zanimljivo, u oba je slučaja druga bila Hassan. I ne samo to: Kipyegon je ove sezone postavila svjetske rekorde u obje discipline, kao i u milji — sve u razmaku od sedam tjedana — a posebno je nevjerojatno to što se prije obaranja rekorda na 5 km tek pet puta natjecala na toj udaljenosti, do ove sezone posljednji put još prije osam godina. Strašna je to razina dominacije.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.