Priče

Heroj dana: Čudo od djeteta

Brightonov 18-godišnjak Evan Ferguson hat trickom je srušio Newcastle United

Jučer su u Premier ligi postignuta čak tri hat tricka.

Jedan od njih praktički mirne duše možemo svrstati u kategoriju ‘očekivanog’ — jer kad Manchester City igra kod kuće protiv Fulhama, onda tri gola Erlinga Haalanda zaista nikoga ne mogu šokirati. Drugome ne možemo pripisati takav status, ali znamo li da je u Tottenhamovoj gostujućoj pobjedi 5-2 kod Burnleya Heung-min Son igrao u špici, ni to nije baš toliko iznenađujuće. Zato je treći jučerašnji hat trick, postignut u malo kasnijem terminu od prvih dvaju, onaj ‘pravi’.

Brighton je na svom terenu pobijedio favorizirani Newcastle 3-1, a sva tri gola zabio je 18-godišnji Evan Ferguson.

Ovaj je mladić čisti wonderkid, jedan od najvećih talenata u najvišem rangu engleskog nogometa. Rođen i odrastao u Irskoj, sa 16 je godina odbio veće i bogatije klubove da bi se pridružio Brightonovoj akademiji i od tada je napredovao strelovito. Debitiravši za seniorsku ekipu u siječnu 2021., mjesec dana kasnije u Premier ligi, u sljedećoj je sezoni već zabio 10 golova u svim natjecanjima za Galebove te debitirao za irsku reprezentaciju.

Ovog su ga ljeta željeli mnogi, prije svih Manchester United (pretpostavljamo, ne samo zbog prezimena) — Transfermarkt ga cijeni na 30 milijuna eura — ali Brightonov je glavni operativac Paul Barber jasno poručio: “Možemo o tome razgovarati za pet godina”.

Usprkos svojoj ‘nježnoj’ dobi, nemoguće je u Fergusonu ne vidjeti romantični duh klasičnog otočkog centarfora, snažnog i neustrašivog. Ali on bi mogao biti i puno više od toga, vjerujemo da će to i pokazati.

Jučer je prvi ‘ukrao’ na odbijancu, drugi je precizno smjestio u kut iz daljine, a kod trećeg mu je pri šutu s ruba šesnaesterca pomogao Newcastleov branič, od kojeg se odbila lopta i skrenula šut u mrežu. Samo su trojica 18-godišnjaka dosad zabila hat trick u Premier ligi — dvije legende, Michael Owen i Robbie Fowler, te davne 1993. već pomalo zaboravljeni Chris Bart-Williams.

Evan Ferguson danas ima svijet pod svojim nogama.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.