Uklapanje zvijezda

Što su Núñez i Haaland pokazali u premijeri na Community Shieldu?

Zadnja izmjena: 1. kolovoza 2022.

Susret Community Shielda između Liverpoola i Manchester Cityja vjerojatno je jedina utakmica nekog superkupa koja neće postupno tonuti u zaborav kako sezona bude odmicala, nego će joj važnost rasti.

Iako su se obje momčadi promijenile, sve je zapravo ostalo isto: Liverpool i Manchester City još uvijek su najjače ekipe u engleskom nogometu i kad se negdje krajem travnja budu zbrajale šanse za osvajanje dvostruke, trostruke i četverostruke krune, onda će odjednom postati važno tko je osvojio Community Shield, čak i više nego što je to važno danas.

Danas je najbitnije to kako su se u Liverpool i City uklopili Darwin Núñez i Erling Haaland.

I tu Núñez, baš kao i Liverpool, odnosi pobjedu. Počeo je utakmicu na klupi, s obzirom na to da se Jürgen Klopp odlučio na Roberta Firmina u vrhu napada, te ušao tek u 59. minuti. Međutim, tih je pola sata bilo sasvim dovoljno da pokaže kako je pronašao svoju ulogu u momčadi. Mohammed Salah bio je izvrstan tijekom cijele utakmice i bez problema je stvarao višak na desnoj strani u kombinaciji s Trentom Alexander-Arnoldom, ali tek kad je ušao Núñez, Liverpoolov je napad dobio pravu oštrinu.

Núñez se svojim stilom igre savršeno uklopio u Kloppovu ideju. Kod Haalanda su stvari nešto drugačije

Zabio je gol, iznudio jedanaesterac kad je njegov udarac glavom završio na ruci Rúbena Diasa, a upisao je još tri udarca. No, najimpresivnije je bilo to koliko se brzo snašao u Kloppovoj ideji nogometa. Ostatak njegove statistike i nije neki spektakl: u nešto više od 30 minuta imao je samo tri dodavanja, od čega je jedno bilo izvođenje lopte s centra nakon Cityjeva gola. Sva tri su bila točna, ali to je podatak koji pokazuje da je vrlo rijetko bio na lopti. Imao je jedan neuspjeli dribling, jedno zaleđe i to je više-manje bilo to; nije imao obrambenog učinka i nije osvojio nijedan duel. Slično kao i s dodavanjima, nije se uopće ni nalazio u duelima.

No, spektakularan jest način na koji se Núñez kreće u kontranapadima. Njegovo napadanje dubine je fantastično za čovjeka njegovih gabarita. Nevjerojatno je efikasan u kretanjama bez lopte, odlično se pozicionira izvan vidnog polja stopera, što mu omogućava da sebi stvori prostor za realizaciju jer je eksplozivan u reakciji i uvijek vreba udaraca, a to je oštrina kakvu je Liverpoolu nedostajala u prvom poluvremenu.

Jasna uloga kod Kloppa

Demonstrirao je to kod gola i kod izborenog penala, ali možda i najbolji primjer je prilika koju je promašio malo nakon što je ušao u igru.

Núñez u začetku akcije radi ono što što treba raditi. Vratar ispucava nasumičnu dugu loptu do koje nitko od njegovih suigrača zapravo ne može doći, ali Núñez i Luis Diaz su u pritisku. Njihov sprint i blizina lopti onemogućuju Cityjeve stopere da mirno iskontroliraju situaciju i opušteno počnu novi napad. Dias griješi pod pritiskom i vraća loptu prema sredini umjesto da je produži golmanu, a Nathan Aké i Núñez ulaze u borbu za drugu loptu. Aké je čak nešto bliže mjestu na koje lopta pada, ali se prvo mora okrenuti i promijeniti smjer kretanja. Núñez ne mora, a i ono malo prilagodbe u momentumu kretanja radi brže od suparničkog stopera i prvi dolazi na loptu, vraća je Jordanu Hendersonu i u neprekidnom pokretu u punom sprintu napada dubinu.

Ederson mu je skinuo udarac, ali impresivno je kako ga Aké ni u jednom trenutku nije dotaknuo, Núñez je naprosto bio brži i izbjegao je duel, napao je dubinu u punom sprintu, usitnio je zadnja dva koraka i iz prve opalio do dubinskoj lopti koju mu je poslao Henderson.

Takva vertikalnost u igri je ono što Klopp traži i zato Núñezu neće trebati puno vremena da se prilagodi. To je ova akcija pokazala. Imao je odličnu reakciju na odbijenu loptu i prvi je došao do ničije lopte jer je dobro stavio suparnika pod pritisak nakon što je vratar ispucao loptu. To su elementi koje u Benfici nije radio jer ondje nije bilo ni blizu toliko presing akcija koliko ga čeka u Liverpoolu. Pokazao je da to može pohvatati, a urođeni alat za napadanje dubine i silina kojom to radi mu jasno definiraju ulogu u Kloppovu sustavu. Ulogu u koju se bez problema uklopio, što je pokazao u Community Shieldu.

Kod Haalanda su stvari nešto drugačije.

Ne radi se o tome da je promašio dvije velike prilike. Na kraju krajeva, izrugivanje s Núñezom nakon promašaja u pripremnim utakmicama samo je još jedan dokaz koliko je to sulud diskurz s obzirom na fizičko stanje igrača u ovom dijelu sezone i aklimatizaciju na nove momčadi.

Haalandu su najmanji problem golovi. Prema podacima koje SofaScore dobiva od Opte, Haaland je od Nove godine odigrao 14 utakmica za Borussiju Dortmund i ukupno je promašio dvije velike prilike na 10 golova koje je zabio, što jasno pokazuje da mu promašivanje zicera nije navika. Na kraju krajeva, nabolja — ili barem najkompletnija — Núñezova akcija završila je promašajem u situaciji kad je izbio oči u oči s vratarom. Puno veći problem je činjenica da je Haaland u cijeloj utakmici loptu dotaknuo samo 16 puta. Za usporedbu, Julián Álvarez je odigrao nešto više od pola sata i to mu je bilo dovoljno za 14 kontakata s loptom.

Haalandovo i Pepovo prilagođavanje

Haaland radi slične stvari kao Núñez. Fantastično napada dubinu i našao se u tako dobrim šansama jer ima odličan osjećaj za prostor. Ona situacija iz sudačke nadoknade, kad se našao sam u petercu, savršeno ilustrira to koliko mu je malo potrebno da se nađe u ziceru. Kad je Phil Foden primio loptu, Haaland je bio unutar metra od Jamesa Milnera i Joela Matipa koji su ga čuvali, a dok je Foden opalio po golu, Haaland je u manje od sekunde već napravio savršeno tempiran sprint u kaznenom prostoru kojim je stvorio dovoljnu prednost da dođe na zicer.

Stvar je jedino u tome što Haaland igra u momčadi koja od napadača ima drugačije zahtjeve nego što ima Núñezova. Obojica rade slične kretnje i odlično napadaju dubinu, ali Núñezu prolazi to što ima jedno dodavanje svakih 10 minuta na terenu jer Klopp cijeni vertikalnost svojih napadača, a njemu je to urođeno. I Haalandu je, ali to ovaj put nije prošlo jer Pep Guardiola od svojih napadača traži doprinos u kombinatorici, sličan onome koji je donio Alvarez, čiji je profil puno bliži taktičkom kosturu na kojem je građen City.

To ne znači da se Haaland ne može uklopiti u Guardiolinu ideju. Otpisati ga nakon 90 minuta nogometa je jednako smiješno kao i proglasiti Núñeza prevarom nakon što je promašio dvije prilike u pripremnim utakmicama. To samo znači da će trebati malo vremena da se stvari poslože. Trebat će i Núñezu vremena da sve legne na svoje mjesto jer utakmice s više udaraca od dodavanja neće uvijek prolaziti, ali on donosi vertikalnost u igru i njegovo napadanje dubine je dovoljno da već sada izgleda kao da se dobro uklopio u Kloppov sustav, iako mu je doprinos u igri s loptom bio mizeran. Napadanje dubine kod njega naprosto spektakularno dolazi do izražaja u Liverpoolovim kontrama.

Halandovo napadanje dubine je jednako impresivno, ali Guardiola od napadača traži nešto sasvim drugačije. Haaland se treba prilagoditi tim zahtjevima, ali se i Pep treba prilagoditi Haalandu tako što će puniti prostor između linija drugim igračima kako bi Haalandu oslobodio situacije u kojima može pobjeći iza leđa obrani i iskoristiti snagu, kao u 33. minuti kad je ušao iza leđa Virgilu van Dijku i otresao se Andrewa Robertsona u duelu prije nego što je pucao na gol.

Činjenica da je Haaland imao sedam točnih dodavanja, ali da je svejedno odigrao svih 90 minuta indikator je toga da je Pepu jasno kako njegova nova špica mora proći period prilagodbe. Sigurno nije bio zadovoljan njegovim učinkom, jer teško je naći slučaj u kojem je Pepov igrač imao toliko malo dodira, ali svejedno nije vadio njega nego Jacka Grealisha i Riyada Mahreza.

Liverpool je osvojio Community Shield. Kad se na kraju sezone budu zbrajali trofeji, to će biti važnije nego što je sad, jer sad je za Kloppa je najbolja vijest to što se Núñez svojim stilom igre savršeno uklopio u ideju koju Liverpool prati. Kod Haalanda su stvari nešto drugačije. Ne previše, jer da je u sudačkoj nadoknadi zabio ono što inače zabija, dominantni bi narativ bio kako je Guardiola dobio dimenziju više u norveškom predatoru.

I stvarno jest dobio dimenziju više, samo što će Haaland i Guardiola morati pronaći rješenje da ona više dođe do izražaja i uklopi se onako kako se Núñez uklopio u Liverpool.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.