Igor Silva: Carioca u Osijeku

Donosimo detaljni statistički pregled lige i prvu ovosezonsku InStatovu Momčad kola

Zadnja izmjena: 19. kolovoza 2020.

Godinama je slaba točka hrvatske reprezentacije bila pozicija lijevog beka. Mnoge su kartice teksta ispisane o potrazi za “nasljednikom Roberta Jarnija”, ali nitko od igrača koji su dobivali priliku nije uspijevao dorasti zadatku. I ne samo to, nego su igrači poput Ivana Strinića i Josipa Pivarića godinama bili i najčešće prozivani. Sada je tu poziciju prigrabio Borna Barišić i vidjet ćemo koliko će to potrajati, ali činjenica je da pristižu i mlađi igrači s potencijalom da dugoročno zauzmu to mjesto, poput Domagoja Bradarića i Borne Sose.

Takvog potencijala na desnom beku nema i ne nazire se. Donedavni hajdukovac Josip Juranović bio je, uz sve svoje nedostatke, dugo na pragu reprezentacije više zbog nedostatka izbora nego zbog svojih kvaliteta; a sad kad je on prodan, svi vodeći klubovi Prve HNL na toj poziciji — bilo da pričamo o beku ili o wingbacku u sustavima s trojicom u obrani — imaju strance kao prvi izbor. U Dinamu Petar Stojanović i Sadegh Moharrami, u Hajduku Darko Todorović, u Rijeci Momčilo Raspopović, u Lokomotivi Fran Karačić (koji je australski državljanin), u Gorici Musa Muhammed

U Osijeku su se na toj poziciji izmjenjivali Tomislav Šorša i Alen Grgić, a nijedan od njih dvojice zapravo nije bek po vokaciji. Odigrali bi pokoju dobru utakmicu, znali bi zabljesnuti, ali i ‘zamračiti’ u bitnim situacijama i pokazati da se momčad koja pretendira na vrh domaćeg nogometa na njih ne može osloniti.

Zato je stigao Brazilac Igor Silva de Almeida.

Riječ je o vrlo pristojnom igraču za ovu razinu i ovaj budžet, igraču o kojem bi se — opravdano ili ne — već pričalo u kontekstu reprezentacije kad bi imao domovnicu

U domovini je igrao za nižerazredni Comercial iz Ribeirão Preta u državi São Paulo (iako je rođen u Riju, zbog čega si ponekad nadodaje taj ‘regionalni’ nadimak Carioca) i nije nečime dao naslutiti velik potencijal, ali je 2015. kao 19-godišnjak prešao ocean i stigao u akademiju grčkog Asterasa, gdje je iduće godine zaigrao i za seniorsku momčad. Za sitan novac (po Transfermarktu 350.000 eura) kupio ga je 2018. nacionalni gigant Olympiakos, ali ondje nije dobio pravu šansu i bio je otrpavljen na posudbu — najprije u ciparski AEK iz Larnace, a zatim prošlog ljeta i u Osijek.

Danas mirne duše možemo reći da je dolazak u Slavoniju bila dobra odluka za nogometaša, ali i za momčad, koja je s njim dobila razinu više na deficitarnoj poziciji. Ne manje važno, dobila je i konzistentnost koja joj je često nedostajala. Igor Silva nastupa s malo oscilacija u formi, u pravilu je među najboljim Osijekovim igračima na terenu, a uglavnom je dobar čak i kad njegovoj ekipi ne ide. Zato ne čudi to što je klub odlučio posudbu pretvoriti u stalni angažman i za to isplatio Olympiakosu navodnih 500.000 eura.

Plus i minus

U nedavno završenoj sezoni, Igor Silva je s InStat Indexom 260 bio je drugi statistički najuspješniji Osijekov igrač. Malo bolji od njega po tome je bio jedino Petar Bočkaj s Indexom 262. Nakon dvojice Dinamovih desnih bekova, Brazilac je također i najbolji desni bek u ostatku lige, a njegovo ime pojavljuje se pri vrhu više statističkih kategorija.

U sezoni 2019./20. dobivao je, recimo 11 duela po utakmici uz 59 posto uspješnosti. Među 20 igrača koji se najčeše nalaze u duelima na zemlji nitko nema bolji postotak uspješnosti od njegovih 58 posto (devet dobivenih duela po utakmici), prilično je uspješan i u driblinzima (58 posto uspjeha, 3,5 kompletirana po utakmici), kao i u startovima na loptu (68 posto za 3,3 uspješna po utakmici); po susretu osvaja i sedam ‘ničijih’ lopti, od čega gotovo pola na suparničkom dijelu terena, te presjeca 4,6 suparničkih dodavanja, od čega 1,1 na suparničkoj polovici.

Igor Silva je unaprijedio Osijekovu igru u oba smjera — kako u branjenju, tako i u izgradnji napada. Riječ je o, u najmanju ruku, vrlo pristojnom igraču za ovu razinu i ovaj budžet, igraču o kojem bi se — opravdano ili ne — već pričalo u kontekstu reprezentacije kad bi imao domovnicu. Ako mu se što ima posebno za zamjeriti, onda bi to možda bile nešto češće pogreške u predaji lopte, često kao posljedica ishitrenosti (iako 80 posto točnih dodavanja nije loše za ulogu koju na terenu ima), a isto vrijedi i za postavljanje, jer ponekad se u ključnim trenucima ne nađe ondje gdje bi ‘trebao’ biti.

Ozbiljniji minus predstavlja mu igra u samoj završnici, gdje je ostavio vrlo siromašan učinak s obzirom na dosta ofenzivnu ulogu, ali on bi se barem dijelom mogao pripisati nečemu što je i inače boljka ovog Osijeka, a povezano je s već spomenutom ishitrenošću. Igor je tijekom sezone, naime, ispalio čak 25 udaraca na suparnički gol, po sistemu “samo pucaj, ući će jedna” — i doista je ušla, samo jedna, u domaćem remiju 2-2 protiv Varaždina prošle jeseni. Uz jednu jedinu asistenciju kasnije protiv Lokomotive u gostima (Transfermarkt mu, doduše, piše i asistenciju u debitantskom nastupu za Osijek protiv Rijeke, 1-1 u gostima u kolovozu prošle godine).

U ovom kolu Brazilac je, i usprkos Osijekovoj blijedoj predstavi u remiju bez golova sa Slavenom, svoje mjesto u Momčadi kola zaslužio prije svega time što je dobio najviše duela od svih u ligi (16/22), a imao je i uvjerljivo najveći broj uspjelih driblinga (9/12). Usto je, međutim, i izgubio najviše lopti od svih na terenu u Gradskom vrtu — njih 12, od čega četiri na suparničkoj polovici.

Bude li uspio popraviti te nedostatke, angažman Igora Silve bi se Osijeku itekako trebao isplatiti.

xx

Dinamo je, po InStatu, protiv Lokomotive imao 3,3 očekivanih golova (xG) prema suparničkih 0,75 (pobijedio 6-0); Hajduk je protiv Istre dosegnuo xG 1,7-0,4 (pobjeda 2-0); Osijek se provukao protiv Slavena (0-0) jer xG je bio 0,28-1,67, kao i Rijeka protiv Šibenika (pobjeda 2-1 uz xG 1,03-0.7); Varaždin je izgubio 1-5 od Gorice uz xG 1,63-2,7.

Najviše izglednih prlilika za postizanje pogotka imao je Dinamo (11), a Lokomotiva samo jednu; najviše udaraca uputila je Gorica (21, od čega 10 unutar okvira gola), najmanje Osijek (6/1). Hajduk je imao najviši postotak posjeda lopte (70%), najtočnije je dodavao Dinamo (89%), a najmanje precizno Istra (74%). Rijeka je uputila najviše dodavanja u suparnički šesnaesterac (60, od čega 28 točnih), najmanje je imao Šibenik (16/4). Najviše ključnih dodavanja upisao je Dinamo (16/9), najmanje Istra i Lokomotiva (po 3/1). Najviše je centrirala također Rijeka (42/14), a najmanje Lokomotiva i Osijek (po 6/1).

Dinamov Mislav Oršić kreirao je četiri izgledne prilike za gol, najviše od svih. Antonio Čolak (Rijeka) i Franck Etundi (Slaven Belupo) pucali su najviše, po šest puta, dok je Goran Paracki iz Slavena zabilježio rijetkih 100+ točnih dodavanja (točnije, 101/107). Dinamovci Oršić i Lovro Majer imali su najviše, po tri točna ključna dodavanja, a Slavenov Bruno Goda najviše centaršutova (10, od čega četiri točna). Majer je uputio i najviše dodavanja u suparnički kazneni prostor (16/7), ali je Rijekin Momčilo Raspopović imao više točnih (9/8).

Kako je već spomenuto u tekstu, najviše dobivenih duela i driblinga imao je Igor Silva; on je i u grupi igrača koji su imali najviše uspješnih startova na loptu, po četiri. Najviše presječenih suparničkih dodavanja zabilježio je Istrin Slavko Blagojević (14, nijedno na suparničkoj polovoci), a najviše ničijih lopti uzeo je Rijekin Escoval (14, od čega pet na suparničkoj polovici).

Treba napomenuti da bi se u Momčadi kola po InStat Indexu našli Dinamov Luka Ivanušec i Goričin Ognjen Mudrinski, ali ne ispunjavaju kriterij da su igrali barem jedno cijelo poluvrijeme — Ivanušec je igrao 29 minuta, a Mudrinski tek 22. Prvi ispod crte idealnih 11 našli su se Goričini Dario Špikić i Marijan Čabraja te Slavenovi Tomislav Božić, Goran Paracki i Vinko Soldo.

Evo tko je u Momčadi kola po InStat Indexu, formacija je 3-4-1-2.

Dominik Livaković (280), Dinamo

Dvije obrane, od kojih jedna u kategoriji supersaves. Usto je pokupio 1/1 centaršut ili suparničko dodavanje i uputio 25/27 točnih pasova.

Kévin Théophile-Catherine (312), Dinamo

Jedan udarac, dodavanja 75/77, dueli 9/9, pet presječenih dodavanja i četiri osvojene ničije lopte (jedna na suparničkoj polovici).

Kristian Dimitrov (336), Hajduk

Osim što je zabio gol, upisao je 65/67 točnih dodavanja, 9/9 dobivenih duela, 1/1 uspjeli dribling, pet presječenih dodavanja (jedno na suparničkoj polovici) i šest osvojenih ničijih lopti.

Matthew Steenvoorden (336), Gorica

Dodavanja 55/58 (ključno 1/1, piše mu se asistencija), dueli 9/11, driblinzi 1/1, startovi na loptu 0/1, zatim 10 presječenih suparničkih dodavanja i šest osvojenih ničijih lopti (dvije na suparničkoj polovici).

Igor Silva (289), Osijek

Jedan šut, 36/47 točnih dodavanja (1/1 ključno, 0/1 u suparničkih 16m), 16/22 dobivenih duela, 9/12 uspjelih driblinga, 4/4 uspješna starta na loptu, šest presječenih dodavanja (tri na suparničkoj polovici) i osam osvojenij ničijih lopti (jedna na suparničkoj polovici).

Amer Gojak (317), Dinamo

Četiri udarca, jedan unutar okvira gola, jedna asistencija. Dodavanja 56/61 (ključno 1/1, u 16m 1/2), dueli 4/8, driblinzi 1/2, startovi 1/1, pet presječenih dodavanja (dva na suparničkoj polovici), sedam osvojenih ničijih lopti (pet na suparničkoj polovici).

Stjepan Lončar (277), Rijeka

Jednom pucao, točno dodao 57/69 puta (ključno 1/3, u 16m 3/7), dobio 6/8 duela, 4/4 driblinga, 1/1 start na loptu, uz tri presječena dodavanja (jedno na suparničkoj polovici) i sedam osvojenih ničijih lopti (tri na suparničkoj polovici).

Marin Leovac (294), Dinamo

Jedan šut unutar okvira gola, dodavanja 53/61 (ključna 0/2, u 16m 0/2), dueli 2/7, driblinzi 0/2, dva presječena dodavanja i pet osvojenih ničijih lopti (jedna na suparničkoj polovici).

Lovro Majer (405), Dinamo

Onaj tko je zaključio prošlu sezonu titulom Igrača kola sada osvaja istu za prvo kolo nove. Namjestio tri šanse za gol, zabio dva i asistirao za jedan iz pet udaraca (četiri unutar okvira gola). Dodavanja 41/55 (ključna 3/5, u 16m 7/16), dueli 5/7, driblinzi 2/2, startovi 1/2, tri osvojene ničije lopte.

Ádám Gyurcsó (267), Hajduk

Dva udarca, oba unutar okvira gola, jedan pogodak. Dodavanja 29/41 (ključna 1/2, u 16m 3/9), dueli 5/9, driblinzi 2/2, pet osvojenih ničijih lopti (četiri na suparničkoj polovici).

Mislav Oršić (385), Dinamo

Namjestio četiri šanse, zabio gol i asistirao za jedan. Tri šuta (dva unutar okvira gola), dodavanja 36/43 (ključna 3/4, u 16m 3/4), dueli 5/11, driblinzi 4/5, startovi 0/3, četiri presječena dodavanja (jedno na suparničkoj polovici) i četiri osvojene ničije lopti (tri na suparničkoj polovici).

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.