Gol u gostima

Moj košarkaški fetiš

Patike, taj vječni predmet požude — i kako su osvojile svijet

Cijeli život nastojim ne biti konzument. Ali imam jedan slatki grijeh koji ima veze samo s jednim predmetom obožavanja — a to su košarkaške patike.

Jače je to od mene, priznajem, pa dok hodam kakvim shopping centrom, kao omađijan ulazim u prodavaonice sportske opreme. Na policama gledam obuću koja pripada nama, košarkašima. Uzimam te patike raznih proizvođača u ruke, gledam ih, provjeravam koliko su teške, kakvi su šavovi na spojevima, savijaju li se prirodno… Naravno, bez ikakve želje za kupnjom. Želim ih samo dodirnuti. Jer oduvijek sam želio te spektakularne komade obuće, a većinu života su mi bile nedostižne.

Ne postoji artikl iz domena sportske obuće koji je stvorio takvu priču, takvu želju i, na kraju, takvu industriju kakvu su kreirale te posebne, najčešće ‘duboke’ patike, namijenjene haklanju pod obručima. U mom svijetu obožavanja, košarkaške patike su oduvijek zauzimale posebno, gotovo sakralno mjesto. Ne samo meni. Recimo, nikad se nije dogodilo da čovjek dođe na rekreativni, košarkaški termin s tek kupljenim patikama, a da prisutni nisu dotičnog ispitali sve oko tih divnih, novih komada obuće. Prvo pitanje je “Koja je cijena?”, potom slijedi “Gdje si ih kupio?”, pa uvijek je tu dežurni šaljivdžija sa ”Zar nije bilo muških modela!?”, nakon čega slijedi ono najvažnije: “Jesu ti dobre?”.

Za nas, djecu koja je košarku igrala u zlatnim 1980-ima, patike za košarku bile su nedvojbeni statusni simbol. One prave, Adidas ili Converse bilo je teško nabaviti i ovisile su najčešće o rodbini u inozemstvu. Moja generacija je većinu svojih haklova na betonu igrala u plitkim ‘tenisicama’ — što je jedan od najgorih naziva za sportsku obuću ikad, a za koju su, prema svemu sudeći, krive naše praktične majke.

Nije narod bez ikakve veze smislio onu poznatu izreku: “Čizma glavu čuva, šubara je kvari”, pa su stoga naši roditelji željeli naći obuću koja je bila najisplativija. Kako za hodanje, tako i za igru, a izbor je pao, naravno, na patike za tenis. Napravljene od kože, s čvrstim đonom, obuća za tenis bila je best buy za živahne klince bez mobitela i kompjutera koji vječito vise po ulici i koje treba, u nekoliko navrata, derući se, zvati na ručak. Tako je nastao pojam “tenisice” kao uvriježen za sportske patike svih vrsta — što je sasvim u redu, osim ako pišete tekst o košarci, a ne o tenisu. Stoga sam siguran da će čitatelji razumjeti otklon od uobičajenog naziva. Zaista mi je žao, ali ja nikako ne mogu preko tipkovnice prevaliti taj prokleti izraz “tenisice za košaku”, kvragu.

Nike je riskirao sve, upravo zbog ugovora s Jordanom. Da Jordan nije uspio, s velikom sigurnošću se može reći da Nike ne bi preživio

A košarka, taj divni sport, doista je unikatan.

Zna se datum kada je gospodin Naismith objavio pravila za taj novi sport, a uvjeren sam da je moguće utvrditi i marku pisaćeg stroja na kojem su nakucana pravila, ali od objave regula 1891. trebat će proći preko 20 godina dok se ne pojave prve, prave patike namijenjene košarkašima. Converse će 1917. u prodaju pustiti famozne starke — duboke, platnene s tankim đonom, nazvane All-Star — koje će idućih pet-šest desetljeća biti prvi izbor za ljubitelje “radosti loptanja pod obručima”. Te prve patike, koje će sve do danas ostati urezane u kolektivnu memoriju, zvale su se Chuck Taylor ili skraćeno Chucks, a njihov naziv All-Star kao da će uputiti industriju na zvjezdani show koji će NBA liga pokrenuti 1951. i na kojem će skupina najvećih basket zvijezda, ispostavit će se, ne toliko igrati košarku koliko ‘rajcati’ gledatelje i industriju.

Naravno, trebalo je da stvar zaživi i krene, a teren za tržišnu eksploataciju obuće pripremao se u 1970-ima, nakon desetljeća vladavine starki. Pojavio se cijeli niz proizvođača koji su cijeloj priči pridodali oznaku stila, a sve u svrhu različitosti.

Adidas je 1971. izbacio patike Superstar koje će ostati standard, pogotovo na našim prostorima. Nike će pokrenuti liniju Blazer koju će nositi George Iceman Gervin i tako najaviti dominaciju koja će uslijediti u idućem desetljeću, a treba svakako zabilježiti i prvu vezu određenog igrača i određenih patika, kad su spomenute Adidasove Superstarke imale sliku Kareema Abdul-Jabbara na unutarnjoj strani jezika na patikama. Ubrzo će Puma će početi s proizvodnjom patika Clydes posvećenih Waltu Clydeu Frazieru iz New York Knicksa, čime će se najaviti era individualiziranih, ‘potpisanih’ komada obuće.

Stvar će rasti polako, ali sigurno. U godini NBA revolucije, 1984., dogodit će se sve što se treba dogoditi: spektakularno finale NBA lige, klasik Lakersa i Celticsa u sedam utakmica koji je obilježio dvoboj Magica Johnsona i Larryja Birda i u kojem su obojica nosila Converse patike; pokojni David Stern će zasjesti na čelo lige i stvoriti ju ovakvu kakvu je danas poznajemo, a na fantastičnom draftu u ligu će ući najveći igrač svih vremena — Michael Jordan.

Kako je Jordanovo ime neodvojivi sinonim za NBA ligu, tako je nezaobilazan i za industriju sportske obuće, pogotovo za Nikeovu vladavinu u idućim desetljećima.

A da stvar bude blesava i začudna kakva i treba biti, govori podatak da je mladi Jordan pri prelasku s koledža u NBA ligu bio siguran u samo jednu stvar: nosit će Adidas patike. Vele da se Bog smije našim planovima, a vjerujem da je u ovom slučaju Svevišnji gotovo umro od smijeha. Dakako, gospodin Air je postao kralj košarkaškog svemira u Nike patikama, a cijela priča itekako ima veze s All-Starom koji će se odigrati prije 35 godina, u veljači 1985. Bio je to prvi Jordanov All-Star, a na njega će mladi rookie doći, između ostalog, s pričom o ligaškoj zabrani patika koje je želio nositi, a koju je Nike nemilo eksploatirao u reklamnim aktivnostima.

U realnosti, nema dokaza da je Jordan u svojoj prvoj sezoni doista nosio problematične patike, tako da je ‘prkosna’ priča o Nikeovu plaćanju kazni vrlo upitna, ali ono što je sigurno jest da će se Michael na zvjezdanom vikendu ukazati upravo u tim tenisicama. Valja napomenuti da se NBA pravilo o bijelim ili crnim patikama ne primjenjuje u revijalnoj utakmici, a Jordan je iskoristio medijsku pozornost oko All-Stara za reklamu svojih patika.

Ipak, na samom spektaklu na kojem je Michael nastupio u natjecanju u zakucavanju i u All-Star utakmici, mlada zvijezda se nije baš najbolje provela. Onako prpošan, bahat i samouvjeren, Jordan se pojavio u Nikeovoj opremi, za razliku od ostalih igrača koji su defilirali u timskim trenirkama. Njegovo ponašanje shvaćeno je kao provokacija mladog pjetlića kojemu treba pokazati gdje mu je mjesto. Prvo je Dominique Wilkins pobijedio Jordana u zakucavanju, na kojemu se potonji pojavio u tim famoznim crveno-crnim patikama, a na glavnom eventu Michael je podbacio — kako u napadu, gdje je za 22 minute ubilježio svega sedam poena (ubacio je dvije lopte od devet pokušaja — najmanje u East momčadi), tako i u obrani, gdje ga je uništio Gerwin zabivši 23 poena uz šut 10-12.

U utakmici u kojoj su se najbolji igrači NBA lige družili, neobavezno igrali i zabavljali, Jordan je od starijih kolega dobio lekciju, kasnije nazvanu Freeze-Out. Problem je bio u tome da su takve stvari, shvatit ćemo u međuvremenu, izuzetno ozbiljne kad je Jordan u pitanju. Budući Air je to shvatio kao svojevrsnu urotu protiv njega; a kako to obično biva, upravo su to trenuci u kojima se, u dobrom junačkom spektaklu, rađa legenda.

Prva utakmica koju su Bullsi igrali nakon All-Stara bila je protiv Detroita i Jordan se, jasno, odlučio osvetiti Gervinu i Isiahu Thomasu koji je navodno u dogovoru s Magicom Johnsonom cijelu igru koncipirao da se ‘zamrzne’ Jordan. Kasnije će biti razjašnjeno da nikakve urote nije bilo, ali da je Michael svojim ponašanjem doista raspizdio starije NBA mačore. Jordanu je to bilo dovoljno da se u toj prvoj, osvetničkoj utakmici pretvori u prirodnu nepogodu za suparnika: 49 poena, 15 skokova, pet asista i četiri ukradene lopte te pobjeda u produžetku. Stvoren je o mit o neminovnosti Jordanove osvete, kao i rivalstvo Bullsa i Pistonsa koje će obilježiti kraj 1980-ih.

Cijela priča o All-Staru kulminirat će tri godine poslije, u Chicagu pred Jordanovom publikom, u onom famoznom Slam Dunk natjecanju između Wilkinsa i Jordana koje i dan-danas izgleda nevjerojatno i izvanzemaljski. Trenutak u kojem je Jordan poletio sa slobodnih bacanja, s isplaženim jezikom i u patikama na kojima se prvi put ukazala ona famozna silueta, drugi je najvažniji događaj moderne NBA lige, nakon onog spomenutog finalnog obračuna Magica i Birda iz 1984.

Spektakl je stvoren, NBA nebo je izgledalo nemoguće zvjezdano, a nakon svakog novog All-Stara nove su se Jordanove patike prodavale sve više i više.

Nikeovo plasiranje proizvoda na toj posebnoj utakmici bilo je marketinški genijalno, jer tih su se godina Bullsi mučili ući u playoff i takav spektakl je savršeno odigrao svoju ulogu u uspostavi sneakers carstva kojim vlada Jordan. Također, Nike se ubacio u prvu ligu među Adidas i Converse, grabeći na tron za koji je riskirao sve, upravo zbog ugovora s Jordanom. Da Jordan nije uspio, s velikom sigurnošću se može reći da Nike ne bi preživio.

Veliku ulogu u cijeloj priči o zvijezdama i patikama za kojima će cijeli svijet poludjeti odigrao je i Sonny Vaccaro, o kojem govori sjajan ESPN-ov dokumentarac Sole Man, marketinški vrag koji je zaslužan za status sportske obuće na koledžima i među igračima, kao i Jordanov dolazak u Nike, te kasnijih akvizicija Adidasa, Rebooka… Kraljevstvo patika je raslo paralelno s NBA ligom, koja će idućih desetljeća zavladati svijetom. Jordanov poučak o patikama pokazao se kao template kojim su svi proizvođači pokušavali prigrabiti dio kolača koji je neprestano rastao — kroz košarkaša, superzvijezdu koja nosi patike specijalno izrađene baš za njega i njegov stil igre. Jer, te patike, baš te iz ovogodišnje linije su one posebne, one koje treba imati.

Već u 1980-ima su košarkaške patike ušle u imaginarij popularne kulture preko rap kulture i postale začin svakodnevnom životu jer ih nose i oni koji ne igraju košarku. Naravno, odrazilo se to i na izgled patika koje su doživjele stilske zahvate i postale obuća za in & out aktivnosti. Pritom, oduvijek su košarkaške patike bile bliske novim materijalima i tehnologijama pri izradi obuće, tako da nipošto nije zanemarena osnovna funkcija košakaške patike: da se u njima igra košarka. I to košarka novog vremena kojoj te patike odgovaraju, spremne za bržu, višu i jaču igru.

Iako je Adidas u 1990-ima i 2000-ima ostvario kakvu-takvu ravnotežu na tržištu privukavši Kobeja Bryanta za kojeg je lansirao i niske patike na užas konzervativaca, ali i oduševljenje mlađarije. Reebok je napravio par zapaženih modela sa Shaquilleom O’Nealom, Shawnom Kempom i Allenom Iversonom, ali s novi milenijem je Nike zakucao potpisom LeBrona Jamesa i angažmanom s američkom reprezentacijom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.

Novo doba donijelo je i pokušaj kompanije Under Armour da pokuša parirati ostalim proizvođačima, pa je angažirala Stepha Curryja kao zaštitno lice kompanije koja je jedno vrijeme doista i dobro kotirala na tržištu. No, biznis je nemilosrdna rabota u što su se uvjerili i u Under Armouru, čijem ionako ne pretjerano dobrom poslovanju ne pomaže ni Curryjeva ozljeda. Zion Williamson, igrač koji je predodređen da ponese titulu superzvijezde i prije ulaska u NBA je imao priču o patikama koje su mu se raspale u igri — što je, dakako, rasplamsalo zanimanje za patike koje će nositi kad zaigra u NBA ligi. Ne treba sumnjati da će Nike iz cijele priče opet stvoriti show u kojem će trebati napraviti adekvatnu obuću za takvog super-atletu.

U 35 godina je tržište sportske obuće, ne samo košarkaške, toliko naraslo da se na onim policama kojima pobožno prilazim stalno nalaze novi modeli.

Još lakši, još čvršći oko pete i oko zgloba, još atraktivnijeg dizajna i novih kombinacija boja… Jer, tko zna, možda je baš ovaj model koji uzimam u ruke taj kojeg čekam cijeli život, možda je to ta patika zbog koje ću igrati najbolju košarku svog života, u kojoj neću fulati zicere, dodavati lopte u aut i pucati nerezonske šutove. Tko zna?

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.