Ima li, uz NFL, mjesta za još jednu profesionalnu ligu američkog nogometa? XFL to želi postati

'Novi' XFL počinje ovog vikenda, a mnogi sumnjaju u njega

New York Guardians, DC Defenders, Los Angeles Wildcats, St. Louis Battlehawks, Tampa Bay Vipers, Dallas Renegades, Seattle Dragons i Houston Roughnecks. Ako nikad niste čuli za ove franšize, ne brinite, sve je u redu.

Može li još jedna profesionalna liga američkog nogometa u SAD-u izdržati pored dominacije kakvu ima NFL?

Prema svim primjerima koje smo kroz desetljeća imali prilike gledati, odgovor bi naizgled bio — ne može. Kao dokaz tome možemo dati primjer raznih liga koje su već pokušale koegzistirati uz NFL, da bi zatim ekspresno propale. Posljednja kojoj se to dogodilo je Alliance of American Football, koja prošle godine nije uspjela ni dovršiti prvu sezonu nakon što je, usred njenog regularnog dijela, doživjela financijski krah. U povijest je 2012., nakon tri godine natjecanja, otišao i United Football League, a u osamdesetima se nije uspio održati ni USFL, gdje je jednu od čelnih uloga, vjerovali ili ne, igrao Donald Trump.

Vince McMahon, kralj profesionalnog hrvanja u SAD-u, 2001. godine se i sam opekao na prvoj inkarnaciji XFL-a, lige koja se najavljivala kao superiorni odgovor na NFL, samo da bi propala nakon prve sezone. Iako je na početku imala odličnu gledanost, brzo je postala notorna nakon što je McMahon u football pokušao ugurati teatralne elemente pro wrestlinga poput kamera u svlačionicama, isprovociranih svađa, pozornosti usmjerene na navijačice, agresivnih imena momčadi (Maniax, Hitmen, Demons, Xtreme… Uh!) i sličnog. Liga je postala naširoko kritizirana zbog pretjerane grubosti koju je forsirala, što je rezultiralo ozljedama, a igrači tadašnjih timova mogli su, na primjer, stavljati svoje nadimke na dresove umjesto prezimena, što je izazivalo sprdnje.

Sada se, gotovo 20 godina kasnije, McMahon vraća s novim XFL-om, za koji tvrdi kako sa starim dijeli samo ime. Povjerenik lige Oliver Luck, inače otac nedavno umirovljenog quarterbacka Andrewa Lucka, na sva zvona obećava kvalitetnu igru i nada se uspjehu lige u koju mnogi opravdano sumnjaju zbog prijašnjih propalih pokušaja, no nije tajna da će se mnogi Amerikanci ovog vikenda, netom nakon odigranog Super Bowla, znatiželjno prikovati za ekrane kako bi vidjeli imali tu nečega zanimljivog.

Liga će se sastojati od osam timova, a trebala bi trajati od veljače do travnja te tako pružiti fanovima američkog nogometa satisfakciju uslijed dugog čekanja do početka nove sezone NFL-a u rujnu. Svaku momčad očekuje deset utakmica u regularnoj sezoni, a četiri najbolje idu u doigravanje. Glavne televizijske mreže u SAD-u prenosit će ju u cijelosti tako da će moći doći do željene populacije, karte se pred prvi tjedan prodaju dobro, a čelnici lige tvrde kako im je glavni cilj pružiti fanovima zabavniji, ofenzivniji i inovativni football.

Shodno tome, predstavili su nova pravila, od kojih se najviše ističe to da neće biti udaraca za ekstra poen, već će timovi morati izvesti akciju za jedan, dva ili tri dodatna boda, ovisno o tome kreću li s dva, pet ili deset jarda udaljenosti. Igrači će, suprotno NFL-u, moći dvaput dodati loptu prema naprijed, ali samo iza line of scrimmagea, a, između ostalog, očekuje se i brži tempo, pošto se sat, osim u zadnje dvije minute na kraju svakog poluvremena, neće zaustavljati, a poluvrijeme će trajati 10 minuta. To su samo neka od pravila koja su uvedena u XFL kako bi privukao gledatelje — određena se čine vrlo zanimljivima, a za druga, poput naizmjeničnih akcija u produžetku umjesto čiste igre, nismo sigurni kako će izgledati.

XFL neće imati zvijezde i većinom će se koristiti igračima koji (još) nisu uspjeli izgraditi karijeru u NFL-u ili dolaze direktno s koledža. Oni koji detaljnije prate američki nogomet možda će prepoznati Cardalea Jonesa koji će biti D.C.-ev quarterback ili Aarona Murrayja koji je nekoć igrao u Kansas City Chiefsima. Nedostatak star powera definitivno se nameće kao najveći minus za McMahonov i Luckov projekt, no za to imaju dobar razlog, pošto nisu željeli trošiti navodni budžet od 500 milijuna dolara za prve tri sezone na skupe ugovore, već, kako se čini, žele uložiti u opći razvoj lige. Najviše igračke plaće, pak, bit će usporedive s onima koje su u NFL-u najniže, što je opet bolje od nikakve službene zarade na koledžu.

Hoće li XFL uopće izdržati do te treće sezone, to je dobro pitanje. Sva koncentracija kvalitete nalazi se u NFL-u i stoga ne treba očekivati football najviše kvalitete, a to čini ovakve avanture izrazito rizičnima. No, ako se dokaže kao zabavna razvojna liga, što je moguće u razdoblju u kojemu nema američkog nogometa, tada mu se možda smiješi svijetla budućnost. Ključni je element svega novac, koji umije izgraditi i zatim održati interes.

Eto, nekoć su se ljudi rugali starome XFL-u jer mu je Dwayne Johnson najavljivao utakmice, a neki dan je predstavio ekipe u Super Bowlu. Ipak, McMahon će, izgleda, ovaj puta pro-hrvanje ostaviti tamo gdje i pripada, a pritom se nada kako će u Americi probuditi neki novi football.

Nek’ mu je sa srećom…