Klostermann: Sprinter

The Guardian Experts’ Network: za Telesport piše Oliver Fritsch (Die Zeit)

Zadnja izmjena: 3. lipnja 2021.

Kao partner renomiranog The Guardiana, Telesport je dio njegove medijske mreže za predstojeće Europsko nogometno prvenstvo. To znači da ćete odsad na ovoj stranici — uz priče, analize i kolumne naših redovitih autora — moći čitati i tekstove nekih od najboljih nogometnih novinara u svojim zemljama. Uz Telesport i, dakako, The Guardian, članovi mreže su, po jedna medijska organizacija u svakoj od zemalja čije reprezentacije sudjeluju na turniru, a to su, između ostalih, France Football, La Gazzetta dello Sport, El Pais, Die Zeit… Sve u cilju što kvalitetnijeg pokrivanja Eura — jer tko može biti bolje upućen u specifičnosti i tajne pojedine reprezentacije od novinara koji je iz dana u dan prate? Pa ako ste trebali još neki dodatni razlog da se odlučite za neki od naših pretplatničkih paketa, evo jednog…

O fleksibilnom Lukasu Klostermannu, koji može igrati na svim pozicijama u njemačkoj obrani, piše Oliver Fritsch iz tjednika Die Zeit.

xx

Guglate li Lukasa Klostermanna, pronaći ćete ponešto neočekivano o njegovoj sportskoj karijeri — poput, recimo, onoga kad je 2007. zabilježio rezultat od 5,43 metra u skoku u dalj za dječake do 11 godina. Ili izvještaj o tome kako je 10-godišnji Lukas pobijedio u finalu takozvanog Super Sprinta pred 70.000 gledatelja na Olimpijskom stadionu u Berlinu, otrčavši 50 metara za 7 sekundi i 21 stotinku.

“Bilo je to ludo iskustvo. Upoznao sam Asafu Powella”, sjetit će se kasnije u intervjuu za Bild. Upitan zašto je na kraju ipak izabrao nogomet, a ne atletiku, odgovorit će: “Puno je bolje pobijediti u 90 minuta nego u 11 sekundi”…

Kao dječak je Klostermann igrao za Vfl Gevelsberg iz svog rodnog grada, ali prije toga je namjeravao krenuti stopama svojih roditelja i postati atletičar. I dok je nekad bilo relativno uobičajeno mijenjati odabir sporta i u kasnoj tinejdžerskoj dobi — kao što je, na primjer, napravio Hans-Peter Briegel, odlučivši se za nogomet umjesto desetoboja — danas je takvo nešto dosta neuobičajeno, pogotovo u Njemačkoj, gdje su gotovo svi profesionalni igrači prošli kroz nogometne akademije kao djeca.

Kažu da je bio toliko stidljiv da je na trening u Gevelsbergu došao s mamom i nije se htio pomaknuti s klupe na kojoj je sjedio. Kad su ga konačno nagovorili da zaigra, odmah je pokazao da je talentiraniji od svih ostalih.

Upravo njegova svestranost znači da će biti važan za Njemačku. Za Löwa je sposobnost improvizacije ključ obrane

Kad se Klostermann odlučio za nogomet, otišao je u VfL Bochum, gdje je ubrzo postao reprezentativac u svojoj starosnoj kategoriji. S nepunih 18 zaigrao je u 2. Bundesligi, a iste godine, 2014., otkrili su ga Wolfgang Geiger i Sebastian Barth iz Leipziga. Ralf Rangnick, tada klupski sportski direktor, rekao je da su ga Leipzigovi skauti zapazili i izdvojili prvenstveno zbog njegove sprinterske brzine. Najprije je igrao za juniorsku ekipu, ali brzo je postao član seniora i počeo redovito nastupati, kao jedan od velikih uspjeha klupske skautske službe.

“S njim nam je stvarno sve prošlo dobro”, kaže Rangnick.

“Nikad me nije razočarao”

RB Leipzig je u Njemačkoj omražen među mnogim navijačima jer smatraju da Dietrich Mateschitz i njegov Red Bull kupuju uspjeh svojim enormnim bogatstvom. Ali to je samo pola priče. Primjerice, klub je platio samo milijun eura za Klostermanna. On je, zajedno s Marcelom Halstenbergom, Emilom Forsbergom, Marcelom Sabitzerom, Péterom Gulácsijem i Willijem Orbanom igrao za momčad u drugoj ligi, Yussuf Poulsen čak i u trećoj. Ova skupina igrača i dalje tvori jezgru ekipe koja je lani dosegnula polufinale Lige prvaka i koja konzistentno ostvaruje dobre rezultate u Bundesligi.

Pitate li njegove trenere i prijatelje za Klostermannove najjače strane, najprije će spomenuti vrijednosti koje su mu utisnuli roditelji.

“Lukas miran tip”, kaže Rangnick. “Sasvim je fokusiran na svoj posao. Ima vrlo jasno mišljenje o mnogim stvarima, ali neće ga izreći ako ga ne pitate.” Rangnick je posebno impresioniran time kako se Klostermann vratio još jači nakon ozljede križnih ligamenata 2016., opisujući ga kao “sjajnu osobu i velikog profesionalca.”

“Lukas je izvanredan igrač, a prizeman kao osoba”, potvrđuje i njegov sadašnji trener Julian Nagelsmann. “Na njega se uvijek možete osloniti. Nikad me nije razočarao po pitanju mentaliteta, ali ni kvalitete. Uvijek radi, sluša, radi najbolje što može za momčad i bez pogovora obavlja zadatke koje pred njega postavi stručni stožer.”

Sada 24-godišnji nogometaš ne spada među velike individualce i teško da će ikada prijeći u neki od najvećih europskih klubova. Savršeno se uklapa u ovaj Leipzig, momčad zasnovanu na timskom duhu i fizikalijama.

“On ima puno izraženih igračkih kvaliteta”, kaže Nagelsmann. “Njegova brzina je izvanredna, kao i snaga u duelima na zemlji i u zraku. Puno je poboljšao i dodavanje.”

Klostermann gubi malo duela, posebno onih trkačkih, a svoju snagu koristi kako bi suparnike držao podalje od gola. Rijetke su njegove pogreške poput one u čevrtfinalu Lige prvaka 2020., kad je prekršajem zaustavio Joaa Felixa i napravio jedanaesterac. A možda najvažnija njegova kvaliteta je fleksibilnost; može igrati na svim pozicijama u obrani — kako u stoperskoj ulozi, tako i na desnom ili lijevom beku, u liniji s četvoricom ili trojicom.

I možda nije igrač koji bi navijačima najviše nedostajao da ga je Joachim Löw odlučio izostaviti sa završnog popisa za Europsko prvenstvo, ali upravo njegova svestranost znači da će biti važan za Njemačku. Za Löwa je sposobnost improvizacije ključ obrane; njemačka zadnja linija je godinama bila nestabilna, a Klostermannove kvalitete čine ga odličnim izborom za bekovsku poziciju, pogotovo protiv najjačih suparnika.

Oliver Fritsch piše za Die Zeit. Pratite ga na Twitteru: @OliFritsch

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.