HEP logo generalni partner Telesporta

Bjeličine uzdanice

Čak šestorica Osječana su u InStatovoj Momčadi kola uoči velikog testa u Europi

Zadnja izmjena: 16. rujna 2020.

Nenad Bjelica u velikom je stilu započeo svoju povratničku osječku avanturu, pobijedivši konkurentsku Rijeku 3-0 u trenerskom debiju. Iako se, vidjet ćemo u statističkom pregledu kola, susret mogao i drugačije rasplesti, pogotovo da jedan drugi debitant — bivši Osijekov igrač Zoran Arsenić, koji je pojačao goste — nije zaradio isključenje još u prvom poluvremenu, Osijekova je pobjeda zaslužena i donosi preko potrebnu dozu optimizma pred susret pretkola Europa lige protiv Basela.

Osijek nije u takvoj situaciji da bi mu eventualni neuspjeh u toj utakmici u bitnijoj mjeri odredio ostatak sezone (kao što je uvijek slučaj s Hajdukom u europskim pretkolima), dok eventualnom pobjedom može dobiti dosta, osobito na psihološkom planu. Za samog Bjelicu bi takvo što bilo od ogromnog značaja jer bi već u startu učvrstilo kult ličnosti koji sa sobom nosi iz igračkih dana, a koji je među navijačima pretrpio veliku štetu njegovim prethodnim angažmanom u Dinamu.

Osijek protiv Basela nema puno za izgubiti. A utakmica s Rijekom naznačila je koje su trenutno Bjeličine glavne uzdanice kako za taj ogled, tako i za nastavak sezone.

Čak šestorica njegovih igrača završila su u Momčadi kola po InStat Indexu.

O kakvom se iskoraku točno radi kad je praktično svejedno jesi li drugi ili četvrti, a dulji boravak u Europi izgleda teško dostižnim, drugo je pitanje

Bila bi ih i sedmorica da je Ramon Mierez, još jedan debitant u tom susretu, odigrao nekoliko minuta više i time ispunio uvjet minutaže za uvrštenje u idealnih 11 kola. Argentinac je zabio gol, ali i ne samo to: za 38 minuta na terenu je namjestio i dvije izgledne šanse za postizanje pogotka te samo jednom krivo dodao (12/13) za InStat Index 278, iako je u duelima bio prilično slab (3/11), osobito u zraku (1/6). To je posebno dobra vijest za Bjelicu nakon što su mu ovog ljeta otišla dvojica centarfora — prvi strijelac Mirko Marić prodan je u Monzu u Serie B, dok je Antonio Mance proslijeđen na posudbu ‘sestrinskoj’ Puskás Akademiji.

Mierez je, naravno, dobro poznat domaćoj javnosti kao Istrin centarfor iz pretprošle sezone. Stigao je tad u Pulu kao nepoznanica i bez ikakve pompe te se vrlo brzo dokazao. U 23 nastupa zabio je 10 golova i pet puta asistirao, čak je i dvaput završio u InStatovoj Momčadi kola. No, usto je zaradio i čak 10 žutih kartona od čega je bio jedan dvostruki, odnosno isključenje. Mierez je tip napadača kakve bi Argentinci vjerojatno nazvali ‘životinjom’: nevjerojatno agresivan i agilan, pa i prljav, u beskompromisnoj borbi za svaku loptu i na svaki raspoloživi način, on će biti stalna napast za suparničke obrane. Kao takav bi se mogao bolje uklopiti u identitet momčadi i ono što navijači od nje očekuju — nešto što ni Marić, usprkos svim svojim golovima, nikad nije do kraja uspio niti je bio univerzalno prihvaćen u Osijeku.

Pitanje veznog reda

Bjelica je susret s Rijekom u vrhu napada započeo s Antom Ercegom, koji je pružio osrednju partiju i za očekivati je da će veću minutažu dobiti na krilu, posebno ako trener ustraje na rasporedu 4-2-3-1.

A osim u vrhu napada, Bjeličina se momčad zasad nije značajnije mijenjala. Naravno, prijelazni rok je zbog svih ovih okolnosti debelo produžen i svašta se još može dogoditi; treba vidjeti koji je domet još dvojice novih igrača, stopera Josea Antonija Cara i lijevog beka Marija Jurčevića, ali Bjelica ne mora graditi od temelja.

Bitan je potez bio otkup ugovora brazilskog desnog braniča Igora Silve, za kojeg smo još na početku sezone istaknuli da je unaprijedio Osijekovu igru u oba smjera, a sada je osvojio i titulu InStatova Igrača kola. Isto je napravljeno i s krilnim igračem Merveilom Ndockytom, što nije nužno jednako opravdan potez: igrač koji je bio u dobroj formi potkraj prošle sezone, ali se nije uspio učvrstiti u prvih 11 navodno je plaćen 550.000 eura, a Osijek ima i druge krilne opcije, prvenstveno neizostavnog Petra Bočkaja te Erosa Grezdu.

U veznom redu je potencijalni problem taj što nijedan od raspoloživih igrača nije ‘pravi’ zadnji vezni, odnosno primarno ball winner. Nije to prirodno ni Mihael Žaper, iako dosta dobro odrađuje tu ulogu i već je drugi put ove sezone završio u Momčadi kola. Za očekivati je da će Bjelica tu tražiti dodatno rješenje.

Također, pitanje koje se uvijek postavlja je koja je idealna uloga i pozicija za Lászla Kleinheislera. Ponekad ostaje dojam da Osijek od njega očekuje previše, osobito u domeni kreacije, koja momčadi kronično nedostaje. I Bjelica ga je protiv Rijeke postavio na ‘desetku’, gdje nije pružio osobito dojmljivu partiju niti u jednom smjeru, dobivši tek 4/12 duela i presjekavši dvije lopte, a s 2/4 dodavanja u suparnički šesnaesterac i nijednim ključnim. Možda ćemo Mađara u budućnosti gledati u povučenijoj roli, ali to će onda ponovno otvoriti pitanje ‘desetke’…

Obrana se, s očuvanom zadnjom linijom iz prošle sezone te igračima koji su već stigli, zasad čini OK, ali pitanje je može li se isto reći za golmana.

Ivica Ivušić je, ‘ni kriv ni dužan’, završio u Momčadi kola i po svemu dosad viđenom riječ je o solidnom golmanu koji ne radi puno pogrešaka, ali se baš niti ne ističe velikim obranama u ključnim trenucima. Bjelica je u Dinamu imao Dominika Livakovića u velikoj formi, vratar je bio ponajbolji pojedinac momčadi, skinuo je neke ključne udarce i to je igralo veliku ulogu u europskom pohodu momčadi. Dojam je da se Osijek olako riješio Marka Malenice, koji je poslan na posudbu u poljski Lech Poznan, a mnogima se čini da ima viši ‘plafon’ od Ivušića i da bi, da mu je pružen kontinuitet na vratima, mogao postati golman za iskorak kakav mađarski gazde i navijači priželjkuju.

O kakvom se iskoraku točno radi kad je praktično svejedno jesi li drugi ili četvrti, a dulji boravak u Europi izgleda teško dostižnim, drugo je pitanje.

xx

Po metrici očekivanih golova (xG), rezultat derbija (1-2) bio je posve realan, budući da odnos stoji na xG Hajduk 1,07 – Dinamo 2,6. Osijekova pobjeda 3-0 nad Rijekom je po tome u najmanju ruku prenaglašena, jer je po xG bilo 1,33 – 1,08. Gorica je protiv Lokomotive imala xG 0,72 – 0,48 (pobjeda 2-1); Istra ima za čime žaliti protiv Varaždina (xG 1,65 – 1,19, rezultat 0-1), dok je u ogledu Slavena i Šibenika (završilo bez golova) xG bio 2,1 – 1,31 u korist domaćina.Po InStatu je najviše izglednih prilika za gol stvorio Dinamo (sedam), a najmanje Hajduk (dvije). Dinamo je imao i najviše udaraca (18, od čega 10 unutar okvira gola), najmanje Varaždin (9/2), dok je Rijeka protiv Osijeka pucala 12 puta, ali samo jednom on target, kao i Slaven protiv Šibenika, čak jednom više (13/1).

Najviši postotak posjeda lopte zabilježila je Lokomotiva (56,4 posto), koja je s Dinamom i Osijekom praktički izjednačena po točnosti dodavanja (svi oko 83 posto); s druge strane su Šibenik, Varaždin i Hajduk dodavali s oko 77 posto točnosti. Lokomotiva je uputila najviše dodavanja u suparnički šesnaesterac (37, od čega 17 točnih), najmanje ih je imao Varaždin (13/6). Dinamo je imao najviše ključnih dodavanja (5/6), a Osijek najviše pokušaja istih (3/9); Gorica i Hajduk su uputili tek po jedno jedino ključno dodavanje (obje ekipe 1/4).

Najviše izglednih prilika za postizanje pogotka kreirao je Goričin Kristijan Lovrić, njih tri. On je imao i najviše udaraca na gol — pet, od čega su dva išla unutar okvira gola. Najviše točnih dodavanja upisao je Rafa Paez iz Istre, 63/67, a najviše ključnih pasova Marko Đira iz Lokomotive i Ramon Mierez iz Osijeka, po 2/2. Hajdukov Ádám Gyurcsó i Goričin Marijan Čabraja uputili su najviše dodavanja u suparnički šesnaterac — po 11, od čega su točna bila tri, odnosno dva — ali je najviše točnih dodavanja imao Slavko Blagojević iz Istre (7/8). Najviše centaršutova uputio je Fran Karačić iz Lokomotive (10, od čega tri točna), a Bruno Goda iz Slavena je imao jedan precizni više (8/4).

Karlo Bilić iz Šibenika dobio je najviše duela (19/25) i presjekao najviše lopti (13, od čega dva na suparničkoj polovici). Trojica igrača zabilježila su po šest uspjelih driblinga — Arona Sane iz Istre (6/9), Bassel Jradi iz Hajduka (6/7) i Lovro Majer iz Dinama (6/7); Denis Kolinger iz Lokomotive imao je najviše uspješnih startova na loptu (6/6), a Istrin Einar Galilea i Slavenov Tomislav Božić osvojili su najviše ‘ničijih’ lopti (po 14, s tri, odnosno jednom na suparničkoj polovici).

Prvi ispod crte idealnih 11 našli su se Dario Čanađija (Gorica), Mislav Oršić (Dinamo) i Dominik Kovačić (Lokomotiva).

Evo tko je u Momčadi kola po InStat Indexu, formacija je 4-2-3-1.

Ivica Ivušić (265), Osijek

Daleko najviše obrana u ovom kolu imao je Hajdukov Josip Posavec, čak osam, ali on je i primio dva gola. Ivušić je zabilježio tek jednu i ona u je bila dostatna za najviši Index među vratarima, uz 2/2 pokupljena centaršuta ili suparnička dodavanja te 22/24 točnih pasova.

Igor Silva (351), Osijek

Već drugi put ove sezone u idealnih 11, sada i Igrač kola. Drugi od svih u kolu po broju točnih dodavanja (61/73; ključna 1/1, u suparnički šesnaesterac 1/2) i uspješnih startova na loptu (5/5), kreirao i jednu izglednu priliku za gol. Usto je upisao jednu asistenciju, dobio 9/12 duela, 2/3 driblinga, tri presječena dodavanja i devet ničijih lopti, od kojih su šest bile na suparničkoj polovici.

Mile Škorić (305), Osijek

Dodavanja 44/56, dueli 7/8, startovi 1/1, uz 12 presječenih dodavanja i četiri osvojene ničije lopte, jednu na suparničkoj polovici.

Denis Kolinger (290), Lokomotiva

Jedan udarac unutar okvira gola, dodavanja 57/62, dueli 13/19, startovi 6/6, šest presječenih dodavanja i pet osvojenih ničijih lopti, jedna na suparničkoj polovici.

Talys (275), Osijek

Dodavanja 46/63 (u suparničkih 16m 2/3), dueli 11/14, driblinzi 3/4, startovi 4/4, tri presječena dodavanja i sedam osvojenih ničijih lopti, dvije na supanričkoj polovici.

Stanko Jurić (307), Hajduk

Dva udarca, jedan unutar okvira gola i u mrežu. Dodavanja 37/44, dueli 10/16, startovi 4/8, šest presječenih dodavanja (jedno na suparničkoj polovici) i pet osvojenih ničijih lopti (dvije na suparničkoj polovici)

Mihael Žaper (316), Osijek

I on je drugi put ove sezone u Momčadi kola. Imao je jedan udarac na gol, 32/35 točnih dodavanja, 12/15 dobivenih duela, 2/2 uspješna starta na loptu, devet presječenih dodavanja (jedno na suparničkoj polovici) i sedam osvojenih ničijih lopti (četiri na suparničkoj polovici).

Petar Bočkaj (288), Osijek

Dva udarca, jedan unutar okvira gola i u mrežu. Dodavanja 18/23 (ključna 0/3, u 16m 2/6), dueli 3/7, driblinzi 0/1, četiri presječena dodavanja (dva na supanričkoj polovici) i tri osvojene ničije lopte (dvije na supanričkoj polovici).

Lovro Majer (306), Dinamo

Četiri udarca, od kojih su dva išla unutar okvira gola. Dodavanja 29/36 (2/4 u suparničkih 16m), dueli 8/18, driblinzi 6/7, startovi 1/3, uz tri presječena dodavanja (dva na suparničkoj polovici) i četiri osvojene ničije lopte (jedna na suparničkoj polovici). Također drugi put ove sezone u idealnih 11.

Kristijan Lovrić (319), Gorica

Namjestio tri izgledne šanse za gol, pet puca pucao — dvaput unutar okvira gola i to su bili pogoci. Osim toga, dodavanja 24/32 (u 16m 2/6), dueli 2/10, driblinzi 1/2, tri presječena dodavanja (jedno na suparničkoj polovici) i tri osvojene ničije lopte.

Bruno Petković (249), Dinamo

Znatno niži Index od ostalih u Momčadi kola, ali naprosto nismo mogli sastaviti suvislih 11 bez ‘pravog’ napadača. Kreirao je jednu izglednu šansu, jednom pucao (unutar okvira gola), dodao 19/27 puta točno (ključno 1/1, u 16m 2/4), dobio 7/12 duela i 2/2 driblinga, uz dva presječena dodavanja i dvije osvojene ničije lopte (obje na suparničkoj polovici).

Ne propusti top članke