Derby-navijač: Šeik Mansour večeras dolazi na Cityjevu utakmicu tek drugi put otkako je vlasnik

Katarski bogataš engleski je klub kupio 2008. godine, a posljednji put na utakmici je bio 2010.

Večerašnje finale Lige prvaka između Intera i Manchester Cityja u Istanbulu imat će posebnog gosta. Ne, ne govorimo o pjevačima, glumcima i političarima — iako će svakako loža biti puna i takvih faca — već o Šeiku Mansouru.

Riječ je o vlasniku Manchester Cityja i sigurno ne bi dolazak vlasnika na najvažniju utakmicu u sezoni za svoj klub bio neka velika vijest da to nije nešto potpuno van navike za Mansoura. Naime, bogataš iz Abu Dhabija Cityjev je vlasnik već 15 godina, a na utakmici svoje vrijedne igračke bio je tek jednom.

Od kupovine kluba 2008. godine trebale su proći dvije da bi se pojavio na Etihad stadionu 2010. godine u pobjedi 3-0 nad Liverpoolom, a tada je nastala i slika koju gore tako lijepo vidite.

Mansour je tako u prošlih 13 godina propustio nebrojen broj sudbonosnih i važnih utakmica, a među njima i finale Lige prvaka koje je City 2021. izgubio od Chelseaja u Portu. Ovaj put će se pojaviti, a na Atatürkovom stadionu društvo će mu praviti i predsjednik kluba Khaldoon al-Mubarak.

Ipak, šeik svoju privrženost klubu ne pokazuje dolascima na utakmice i naslikavanjima, već na druge načine. Svojim je ulaganjem tako klub transformirao iz engleskog fenjeraša u jednu od najvećih sila engleskog i europskog nogometa.

City je tako osvojio pet od zadnjih šest Premier liga, a kroz 15 godina ulaganja sagrađen je novi trening kamp, uređena ponajbolja akademija svijeta i proširen stadion Etihad. Treba napomenuti i da City Football Group danas ima udjele u 13 klubova diljem svijeta, od čega je većinski vlasnik devet kolektiva.

Mansour očito dolazi možda i zbog dobrih veza s vlastima u Turskoj, ali i zbog povijesne prilike za City: ovaj novopečeni velikan pogonjen petrodolarima ima priliku postati prvi engleski klub od gradskog rivala Manchester Uniteda koji je osvojio trostruku krunu.

City već ima FA Kup i Premier ligu u vitrinama ove sezone pa se večeras može ispisati povijest. Teško je stoga zamisliti važniju utakmicu za pohoditi ako želite ‘ubiti’ nekoliko sati u svom danu…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.