Izbornik Dalić misli da su neki igrači na Euru potrošili svoje kredite, a usto i priznaje pogreške

'Pogriješio sam u nekim stvarima i nisam bio dosljedan sebi'

Kritike su ponovno sasule izbornika Zlatka Dalića nakon ispadanja Hrvatske od Španjolske (3-5) u osmini finala Europskog prvenstva u Kopenhagenu. Upitnici o nekim potezima glavnog stručnjaka nacionalne vrste nastavili su visjeti poslije utakmice, a večeras je u razgovoru za Novu TV odgovorio na nekoliko pitanja koja su žarko zanimala javnost.

Na pitanje je li se lošije osjećao nedugo nakon poraza od Francuske u finalu Svjetskog prvenstva ili jučer, izbornik kaže sljedeće:

“Pa, obje smo utakmice izgubili. Jučer sam bio tužan i jako ponosan u isto vrijeme tako da je neki sličan osjećaj bio kao i u Rusiji. Tužan zbog toga što su igrači dali sve od sebe i tužan zbog navijača koji su došli, pratili, bodrili. Ponosan sam na ono što je reprezentacija dala, ostavila je srce na terenu”.

Dosta se jučer govorilo o promjeni opreme Ante Rebića i pijenju vode Joška Gvardiola. Nakon tih individualnih nepažnji primljeni su pogoci…

“Zaista su to dvije bizarne greške, dva gola koja smo primili, ne mogu to objasniti”, priznaje izbornik. “Čudno je da se to baš tako odvilo. Nekad igrači mijenjaju kopačke, ali tad ne padne gol pa se to ni ne vidi”.

Rebić otpočetka nije bio pravi, ali nije startao samo u jednoj utakmici. Vidi li to Dalić kao pogrešku?

“Rebić je naš igrač koji je imao dobru sezonu u Milanu, dao je 12 golova, igrao je dobro. Zadnja utakmica, svi smo razmišljali tko će zamijeniti Perišića, tu je reprezentacija najbolje pokrivena s tom lijevom stranom. Moja odluka je bila za Rebića jer sam mislio da će eksplodirati tu utakmicu, pogotovo na najdražoj poziciji, ali nije bilo tako”.

Je li greška onda bila što ga izbornik nije zamijenio na poluvremenu?

“Pa dobro, pogreška nije bila, mi smo napravili zamjenu, Mislava Oršića, koja je donijela i energiju i snagu. Nismo napravili pogrešku po tom pitanju, sigurno smo mijenjali dobro i napravili prave promjene koje su donijele rezultat. Kad završi 3-3, znači da si dobro napravio”, govori Dalić.

Gvardiol i Luka Ivanušec pokazali su se kao budućnost. No, jesu li trebali ranije biti uvedeni u reprezentaciju kako bi izbjegli vatreno krštenje na Euru?

“Trebali smo to prije napraviti”, slaže se Dalić. “Ali, ja sam njih dao mladoj reprezentaciji jer mi gledamo hrvatski nogomet općenito. Španjolska je imala četiri igrača koje nije dala mladoj reprezentaciji. Ja nekad radim na štetu samoga sebe: želim da bude bolje pa prepuštam igrače koji bi trebali biti ranije s nama. To je tako, takav sam i donio sam takve odluke”.

Za kraj, najvažnije pitanje, ostaje li Dalić izbornik? Ugovor mu važi do Svjetskog prvenstva u Kataru.

“Ja prvo moram napraviti analizu svega ovoga što je bilo proteklih mjesec dana. Moram sam sa sobom riješiti neke stvari i promijeniti ih. Ako nastavim dalje moram sigurno neke stvari drukčije odraditi, pogriješio sam u nekim stvarima i nisam bio dosljedan sebi. Moram shvatiti da sam napravio pogreške i ispraviti ih. Ako ne ispravim greške, nismo ništa napravili. Ovo nam je dobra škola što smo i gdje smo pogriješili”.

Jesu li neki igrači potrošili svoje kredite na Euru?

“Mislim da jesu”, odgovorio je izbornik.

Hoće li prekaljeni kapetan Luka Modrić ostati u reprezentaciji poslije ispadanja?

“Luka Modrić mora biti primjer svima”, kazao je za kraj Dalić. “I ponašanjem, igrom i odnosom koliko daje za Hrvatsku. Sigurno je jučer bio i tužan i razočaran i da mu je bilo teško. Ali, kad je osjetio i vidio podršku u Kopenhagenu, sigurno ga vuče dalje. Prvi razgovor ću obaviti s njim, pa ćemo zajedno povući potez”.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.