Priče

Fotka dana: Boupendza

Golčina kojom je Gabon pobijedio Komore — i pripadajuća joj slavljenička vratolomija

Na Afričkom kupu nacija nogomet je, reklo bi se, poslovično loš i ne baš osobito atraktivan za ionako malobrojne gledatelje na stadionima. Čak pet od dosadašnjih šest utakmica završilo je rezultatom 1-0; jedina iznimka bio je susret domaćeg Kameruna i Burkine Faso koji je završio 2-1.

No, to što nema puno golova i što kvaliteta generalno možda nije na zavidnoj razini ne znači i da se nema što za vidjeti. Nama je, recimo, pozornost privukala stvarno vrhunska golčina kojom je Gabon pobijedio Komore, debitanta na ovom natjecanju.

Komori su otočna zemlja smještena uz istočnu obalu kontinenta i u njoj živi tek nekih 850.000 ljudi, a najpoznatiji eksponent njene nogometne reprezentacije je El Fardou Ben iz Crvene zvezde. OK, nije ni Gabon neka velesila, ali mu je ovo već osmo sudjelovanje na turniru (sve od 1994.) na kojem je u dva navrata stigao do četvrtfinala. Gabon usto ima zvijezdu Pierre-Emericka Aubameyanga (trenutno je out zbog korone) te još nekoliko igrača iz ozbiljnih europskih klubova, kao što su Denis Bouanga (Saint-Étienne) i Mario Lemina(Nice).

Gledajući cijelu utakmicu, Komori su dobro pritisnuli Gabon sa znatno većim posjedom lopte (63 posto) i više udaraca prema golu (9-4), ali susret je zapravo riješen već u 16. minuti kad je Louis Ameka Autchanga u suparničkom šesnaestercu poslužio Aarona Boupendzu, a ovaj iz vrlo uskog kuta zabio ljevicom pod prečku golmanu Aliju Ahamadi. Uslijedila je proslava, odnosno vratolomna akrobacija koju vidite na slici.

A evo i golčine.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.