Kviz: Sve o Senni

Umjesto klasične posvete povodom onoga što bi mu bio 60. rođendan, evo 60 kviznih pitanja o njemu

Zadnja izmjena: 25. ožujka 2020. Pascal Rondeau/Getty Images via Guliver

Ayrton Senna rođen je na prvi dan proljeća 1960. te bi danas proslavio 60. rođendan da nije bilo one proklete nedjelje 1994. Dakako, niti 26 godina nakon smrti sjećanje nije izblijedilo, a mnogima je brazilski as i danas uzor i najdraži vozač u povijesti. Smatrali vi tako ili ne, nema razloga da duge dane kućne izolacije u svijetu pogođenom koronavirusom ne prekratite kvizom o njemu.

U nastavku slijedi 60 pitanja povodom 60 rođendana. Odgovore ćemo u popodnevnim satima objaviti u komentaru ispod teksta.

1 Kako se zove najveći grad Brazila, ali i čitave južne, kao i zapadne hemisfere, u kojem je 21. ožujka 1960. rođen Ayrton Senna?

2 Koje tri boje su karakterizirale dizajn njegove kacige?

3 Navedite dvojicu Senninih momčadskih kolega čiji su očevi bili svjetski prvaci u Formuli 1.

4 Ayrton je jedini vozač u povijesti uspio ostvariti čak pet uzastopnih pobjeda na istoj stazi. Na kojoj mu je velikoj nagradi to uspjelo?

5 Na kojoj je stazi, čije je ime jednako slavnoj operi iz 1871., zabilježio pretposljednji nastup u Formuli 1?

6 Kako se zove britanski filmski redatelj indijskih korijena, autor dobro prihvaćenog dokumentarca Senna iz 2010?

7 Senna je zapravo prezime Ayrtonove majke. Kako glasi očevo prezime, pod kojim se nije želio natjecati jer je ‘preobično’, odnosno najčešće u Brazilu?

8 Na kojoj se britanskoj stazi samo jednom, 1993., vozila F1 utrka, često smatrana najboljom vožnjom ne samo njegove karijere nego i čitave povijesti te discipline?

9 Kojeg je debitanta po završetku VN Japana 1993. udario šakom u glavu, bijesan zato što ga je ovaj pretekao tijekom utrke, u situaciji kada je zaostajao za krug?

10 Koga je Ayrton ponekad titulirao “moj intimni neprijatelj”, a Bernie Ecclestone nedavno proglasio najboljim vozačem u povijesti Formule 1?

11 Tko je bio predsjednik FIA-e od 1985. do 1993., a Senna se u nekoliko navrata našao u žestokim verbalnim sukobima s njim?

12 Osim u prvoj sezoni, uvijek je vozio bolide u livrejama duhanskih sponzora. Koje je četiri marke cigareta tako reklamirao tijekom karijere?

13 Koji mu je dobitnik Oscara za najbolji film 1988. dao možda i najpoznatiji od nadimaka?

14 Koji je vozač uz Ayrtona jedini u dosadašnjoj F1 karijeri ostvario čak 19 pobjeda u kojima je vodio od starta do cilja utrke?

15 Koja je nova trkaća staza legendarnog imena otvorena 12. svibnja 1984. utrkom identičnih Mercedesa u kojoj je mladi Brazilac senzacionalno pobijedio ispred u to vrijeme mnogo poznatijih vozača?

16 Koja je staza, jedina u F1 kalendaru u formatu broja osam, bila poprište dvaju sudara Senne i Alaina Prosta, kojima su odlučena Svjetska prvenstva 1989. i 1990?

17 Koju je stazu ironijom sudbine za života mogao smatrati sretnom, jer je ondje čak osam puta ostvario pole position, a sedam uzastopnih (1985 -1991.) još su rekord?

18 Koja je britanska momčad nastupala u Formuli 1 od 1981. do 1985., a jedina tri postolja donio joj je Senna, koji je ondje odvezao debitantsku sezonu?

19 Na kojoj je britanskoj stazi 1982. ostvario pobjedu u Formuli Ford, mada su mu već u drugom krugu otkazale kočnice na prednjim kotačima?

20 U kojem je australskom gradu Ayrton 1993. ostvario posljednju pobjedu u karijeri?

21 Tom je utrkom McLaren postao najuspješnija momčad u dotadašnjoj povijesti Formule 1. Koga je zamijenila na vrhu po broju pobjeda?

22 Tradicionalno se nakon utrke u Australiji održava i besplatni rock koncert za publiku. Koja je slavna pjevačica nastupila te godine te, kada joj se Senna priključio na pozornici, koju je pjesmu ponovo otpjevala, posvetivši mu je?

23 Jedan od najboljih Ayrtonovih prijatelja u svijetu Formule 1 bio je službeni liječnik tog natjecanja. Kako se zvao “dobri doktor”, koji ga je zbog očigledne emocionalne potresenosti pokušao odgovoriti od nastupa u Imoli?

24 Jedini nastup u utrkama izdržljivosti zabilježio je na 1000 km Nürburgringa 1984. s Henrijem Pescarolom i Stefanom Johanssonom. U kojem su legendarnom modelu automobila, koji je od 1982. do 1985. četiri puta uzastopno osvojio 24 sata Le Mansa, nastupili?

25 Potkraj 1992. razmišljao je o prelasku u IndyCar i odradio dojmljiv test — za koju legendarnu američku ekipu, osamnaesterostruke pobjednike utrke Indy 500?

26 Koja je tvrtka 2017. predstavila hiperautomobil sa 789 KS nazvan Senna?

27 Koju opernu ariju povezujemo sa Sennom, te je tradicionalno pratila komemorativne TV priloge o njemu povodom godišnjice smrti?

28 Po čemu se VN San Marina 1984. razlikuje od svih ostalih u Ayrtonovoj F1 karijeri?

29 Pored njega, koji je još vozač ušao u legendu u Monaku 1984? Kasnije je diskvalificiran, ali na stazi je završio treći, a u trenutku prekida utrke bio je najbrži vozač na stazi, te su mnogi uvjereni da bi upravo on bio pobjednik.

30 Senna još i danas drži rekord u broju uzastopnih pole positiona. Koliko ih je nanizao od VN Španjolske 1988. do VN SAD 1989.?

31 Kako se zove njegova posljednja djevojka, brazilski foto-model i glumica, s kojom je bio u vezi posljednjih mjeseci života?

32 Smatra se da je u trenutku smrti Ayrton u kokpitu imao jedan neuobičajen predmet, smotanu zastavu — koje države?

33 Kako se zove Ayrtonov nećak, sin sestre Viviane, koji je od 2010. do 2012. nastupao u Formuli 1?

34 Koji je poznati hrvatski TV komentator dan prije tragedije vodio vjerojatno posljednji intervju koji je brazilski as dao?

35 Koji mu je momčadski kolega, između ostalih psina koje su si međusobno priređivali, jednom prigodom zamijenio sliku u putovnici fotografijom muških genitalija, a drugom izbacio kofer iz letećeg helikoptera?

36 Pod kojim je imenom ljubiteljima utrka poznatiji John Colum Crichton-Stuart, sedmi markiz od Butea, momčadski kolega u Lotusu 1986?

37 U razvoju kojeg je legendarnog cestovnog modela automobila Honde, predstavljenog potkraj 1989., sudjelovao Senna?

38 Sa 41 pobjedom u karijeri, koji je na vječnoj listi vozača s najviše pobjeda u Svjetskom prvenstvu?

39 Kako se zvao austrijski vozač koji je u Imoli poginuo samo dan prije Senne?

40 Koja je motociklistička legenda iz Venezuele bila njegov momčadski kolega u prvoj F1 sezoni, sve do teške nesreće u Brands Hatchu?

41 Šira javnost upoznala je Ayrtona tijekom utrke u Monaku 1984. Kako se zove legendarni belgijski vozač utrka koji je prekinuo tu Veliku nagradu u trenucima kada je Senna sustizao vodećeg Prosta?

42 Koji je slavni proizvođač motocikala nekoliko posebnih edicija svojih modela nazvao Senna, a on je za života imao nekoliko njegovih modela?

43 U kojem je mondenom ljetovalištu na portugalskoj rivijeri 1985. ostvario prvu pobjedu u Formuli 1?

44 Koji je Ayrtonov konkurent, poznat po dugom jeziku i psihološkim igricama, 1980-ih izazvao nemali skandal ustvrdivši u intervjuu da je Senna homoseksualac?

45 Kako se zove dugogodišnji tehnički direktor i suvlasnik Williamsa, 2007. na talijanskom sudu proglašen odgovornim za Senninu smrt?

46 Koji mu je britanski vozač bio momčadski kolega u kartingu i, po njegovim riječima, vozač s kojim se najviše uživao nadmetati u čitavoj karijeri?

47 Na VN Europe 1993. Senna je u prvom krugu pretekao čak četvoricu vozača. Koji se njegov sunarodnjak u tom istom krugu probio čak za osam mjesta u poretku, pretekavši pritom šestoricu konkurenata?

48 Koja je država, na čijem teritoriju nikada nije vozio utrke, ali je neraskidivo povezana s legendom, 2014. izdala 8.000 kolekcionarskih srebrnjaka od pet eura s njegovim likom?

49 “Prvo sam vodio, potom sam imao pola sekunde prednosti, pa punu sekundu, i nastavio voziti. Najednom, bio sam dvije sekunde brži od bilo koga drugog. U tom sam trenutku shvatio da više ne upravljam autom svjesno. Na neki način, vozio sam instinktivno, samo što sam bio u drugoj dimenziji. Kao da sam u tunelu, ne samo ispod hotela, cijela se staza pretvorila u tunel. Išao sam i išao, brže i brže. Bio sam daleko preko svog limita i odnekud pronalazio još više…” — kvalifikacije za VN Monaka koje sezone je opisao ovim riječima?

50 Premda nikada nije nastupao za njega u utrkama, kojem je europskom automobilskom brendu Senna bio zastupnik u Brazilu?

51 Koji mu je vozač trebao biti momčadski kolega 1986., no uspio je nagovoriti momčad da raskinu već potpisani ugovor s njim, smatrajući da Lotus nema resursa za pripremu bolida dvojici kompetitivnih natjecatelja i zahtijevajući neprikosnoven položaj prvog vozača?

52 Koji je vozač jedinu F1 pobjedu ostvario za zelenim stolom, nakon diskvalifikacije Ayrtona, koji je prvi prošao kroz cilj?

53 Nabrojite sva četiri proizvođača motora ugrađivanih u bolide s kojima je Senna nastupio u nekoj F1 utrci.

54 Koje je bilo najslabije mjesto koje je ostvario na kvalifikacijama tijekom sezone 1989?

55 U trenutku Ayrtonove smrti kod nas je na vrhuncu popularnosti bio Cro Dance, a jedan od njegovih najpoznatijih eksponenata bio je Senna M. Kojim je zlobnim, ali i duhovitim grafitom nepoznati autor povezao ove činjenice?

56 Tijekom 1983. Senna je kao veliki dolazeći talent testirao za čak četiri različite momčadi. Koja je jedina od njih za koju kasnije nije vozio tijekom F1 karijere?

57 Koji mu je britanski vozač, kasnije poznatiji po drugoj ulozi u F1 svijetu, bio najveći konkurent u Formuli 3, odluka o prvaku Velike Britanije pala je tek u posljednjoj utrci te sezone?

58 Jedna od staza na kojima je Senna bio neprikosnoven, pobijedivši u posljednje tri utrke ikada održane ondje, nalazila se u — kojem danas sumornom američkom gradu, koji je otada izgubio oko 40 posto populacije?

59 Kako se zove legendarni francuski vozač pustinjskih relija čiji je jedini F1 nastup, u Monzi 1988., završio sudarom sa Ayrtonom, čime je upropaštena prilika za savršenu sezonu momčadi McLarena?

60 Kako se na talijanskom naziva instrument nama poznat kao def ili daire?

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.