HEP logo generalni partner Telesporta

‘Crne strijele’ protiv rasizma: Mercedes se solidarizirao i utrkivat će se u novoj, crnoj boji

"Iskoristit ćemo svoj globalni glas i platformu za poštovanje i jednakost."

Čini se da je Melbourne tako daleko, ali konačno smo dočekali i to; Svjetsko prvenstvo Formule 1 počet će ovog vikenda na VN Austrije na Red Bull Ringu.

Pandemija je promiješala karte i nitko nije u potpunosti siguran kakav će biti odnos snaga na stazi; Red Bull dolazi na svoju domaću stazu s novim, Spec 2 Hondinim turbomotorom, Ferrari gleda jednim okom prema sljedećoj sezoni i odlasku Seba Vettela, a Mercedes se priprema za novu obranu titule.

Međutim, puno toga se dogodilo od trenutka kada je u Melbourneu trebala početi sezona do danas; vjerojatno najvažnije i za sport, kao i za društvo, najdalekosežnije: svijet sporta je prigrlio globalne proteste protiv rasizma i rasne diskriminacije, a jedan od najglasnijih i najotvorenijih bio je i najbolji vozač današnjice, Lewis Hamilton.

Njegov Mercedes na poseban je način podržao “Black Lives Matter” pokret. Naime, ‘Srebrne strijele’ ove će sezone biti ‘Crne strijele’ budući da su jučer prezentirali novu, crnu livreju u kojoj će se utrkivati cijele godine.

Ovako su o cijeloj priči porazgovarali Hamilton i Toto Wolff, Mercedesov šef momčadi:

“Ja sam osobno bio žrtva rasizma, kao i moja obitelj, cijeloga života i govorim iz dubine srca kada pozivam na promjenu. Želimo izgraditi ostavštinu koja će nadrasti sport”, kazao je Hamilton.

“U našem društvu ne smije postojati mjesto za rasizam i diskriminaciju, kao niti u našem sportu ili momčadi: to je osnovna Mercedesova vrijednost”, dodao je Wolff.

“Međutim, naša uvjerenja ništa ne znače ako nastavimo šutjeti. Iskoristit ćemo svoj globalni glas i platformu ne bi li progovorili za poštovanje i jednakost.”

Mercedes je ovime napravio presedan ne samo zato što je prvi puta u svojoj povijesti predstavio radikalno drugačiji estetski dizajn svog brenda, nego time što je prvi od F1 giganata službeno, nedvosmisleno stao iza globalnog crnačkog pokreta, a time je preuzeo rizik da si ugrozi reputaciju.

Livreja je samo jedan dio ogromne Mercedesove kampanje za veću inkluziju i raznolikost unutar organizacije i sporta, budući da je sam Mercedes priznao da je samo tri posto njegovih zaposlenika iz manjinskih etničkih skupina i samo 12 posto žena.

Kada ste posljednji put vidjeli jednu globalnu korporaciju poput Mercedesa da ovako otvoreno govori o svojim manama i nedostacima i poduzima konkretne postupke ne bi li ih ispravio? Ostali, na vama je red…

Još jedna stvar: ako mislite da rasizam nije ozbiljan, gorući problem u sportu i suvremenom društvu, pogledajte komentare ispod Mercedesovih Tweetova…