Priče

Heroj dana: Lav Terange

Nekoć kapetan, danas izbornik, uvijek lider. Aliou Cissé ruši predrasude i niže uspjehe

Aliou Cissé oduvijek je bio tip koji ruši stereotipe.

Nedisciplinirani, taktički nepismeni Afrikanci, kažu. Likovi koji se tuku oko premija i koji lažiraju datume rođenja. Nerealni u očekivanjima i ispodprosječni u rezultatima. Igrači koji, eto, jednostavno ne umiju funkcionirati u kolektivu, kako bi dijagnosticirao vaš tetak za šankom lokalne birtije, a onda se požalio da je na poslu okružen kretenima s kojima ne može raditi.

Senegalski izbornik cijelu karijeru razvija reprezentaciju koja ruši ustaljene rasističke predrasude, koja se dokazuje iz godine u godinu i koja na temelju kontinuiteta gradi veliku priču. I jučer je, usprkos novom valu podcjenjivanja s kojim se morao susresti prije Mundijala, pobijedio Ekvador, prošao skupinu i ponovno pokazao da njegov Senegal, odlična momčad puna klasnih igrača, ima nešto za reći.

Prije 20 godina nosio je kapetansku traku na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, a rijetki su očekivali da će debitanti Senegalci proći skupinu kraj branitelja naslova Francuske, Danske i Urugvaja. Došli su do četvrtfinala. Kada je 2015. preuzeo klupu reprezentacije, vratio ju je na Mundijal i u Rusiju stigao kao jedini crni, usto najmanje plaćeni izbornik. Grupu nije prošao samo zato jer je njegova ekipa skupila više žutih kartona od Japana, što se nikad ranije nije dogodilo. “Neozbiljni Afrikanci”, posprdno su puhnuli neki, kidajući svoje listiće.

A kad je u Katar doputovao kao aktualni afrički prvak, što je Senegal s njim učinio prvi put u povijesti, opet se okrenula runda otpisivanja zbog ozljede nacionalne ikone Sadija Manéa. Ali, Cissé je još jednom stavio prst na usta sumnjičavcima. Nastavio je svoj put koji je započeo one svibanjske večeri u Seoulu kada je pokojni Papa Bouba Diop utrpao pobjednički gol Francuzima i koji još uvijek nije završio.

Cissé nije samo simpatičan lik s pletenicama. On je ozbiljan strateg koji je potpuno obilježio posljednjih 20 godina senegalskog, ali i afričkog nogometa. Teranga, ta specifična životna filozofija koja njeguje toplinu, gostoljubivost i otvorenost, pod njegovim vodstvom predstavila se svijetu.

Nekoć kapetan, danas izbornik, uvijek lider.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.