Priče

Potez tjedna: Preskočiti planinu

Teorija ravne lopte o Messijevoj asistenciji za Neymarov gol protiv Bresta

Nekad je najteže ostvariti unaprijed upisane pobjede. Imena na dresovima i igrači odjeveni u njih, oni su garant toga da neke utakmice možeš smatrati riješenima u svoju korist odmah nakon ždrijeba prvenstvenih utakmica. Baš kao što su garant da ćeš dio novca uloženog u njih povratiti samo prodajom tih dresova. Dio opreme tvog najboljeg igrača košta koliko cijela protivnička momčad i svejedno ti nikako ne uspijeva golovima potvrditi unaprijed upisanu pobjedu.

Možda je taj mali uvijek u pričama oko toga tko je najbolji u povijesti, ali nije to njegova kuća, ne zna svaki kutak stadiona i svaku travku, a to, u kombinaciji s godinama, od njega pravi tek sjenu, uspomenu na najboljeg na svijetu.

Klub ti ionako nazivaju manekenskom agencijom za igrače koji više vole novac od europskih titula. Prijestolnica mode kao da od velikih igrača preko noći napravi top modele koji su tu da prodaju dresove i drugi klupski merch, da ti stvori armiju navijača na rastućem azijskom tržištu,a rezultatski si postigao tek to da si domaće, francusko prvenstvo učinio dosadnim natjecanjem i umjesto euro glamura si tek prvi na selu. S najboljim igračem 21. stoljeća i tipom kojeg se dugo reklamiralo kao njegovog nasljednika i onoga koji je trebao naslijediti njega. Toliki novac da umjesto spektakularnih pobjeda Parižani češće gledaju muku.

A onda, kad više nema druge, kad može pomoći samo bljesak nogometnog genija, on se i ukaže. Pokaže time da su nasljednici još uvijek samo to, i tek potencijalni, kad ne ide nikako nogometni čarobnjak u tijelu Lionela Messija naći će način kako prijeći obrambenu planinu koju su ispred njih postavili suparnici iz Bresta.

Ne možeš ih zaobići ni igračima ni loptom i ostaje jedino da ih probaš preskočiti.

Lopta te mora pokorno slušati. Svima se čini da nema kuda niti kome, ali ti si Messi i smiješ se usuditi ono što drugi ne smiju pomisliti. Ti je ne udaraš, ne šutiraš i zato te valjda i voli više nego druge. Blago je dodirneš, a ona poleti kao da si joj ukucao precizne koordinate i padne točno pred noge tvog nasljednika, tog kočopernog pijevca koji je više postigao u legendama o svojim mogućnostima nego na terenu. Ali i takav je među rijetkima koji dragulj od dodavanja mogu obraditi onako kako jedino i priliči: pretvoriti ga u pobjedu. Onu najtežu, unaprijed upisanu, onu koju je mogao donijeti jedino bljesak genijalnosti još uvijek najvećeg aktivnog nogometnog genija 21. stoljeća.

Rijetki to mogu, izbaciti cijeli stadion iz igre jednim jedinim dodavanjem, preskočiti planine, zamke i prepreke u koje se mogu pretvoriti rutinske utakmice o kojima ovisi hoćeš li ostati prvi na selu i barem time izbjeći podsmijeh europske nogometne aristokracije.

Messi te tako podsjeti zašto je veliki šampion. Još uvijek može potegnuti kad se čini da nikome ne ide. Preuzima odgovornost, a to odlikuje one najveće.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.