Priče

Potez tjedna: Tračak sunca

Teorija ravne lopte o golu Alexandera Isaka za Švedsku protiv Kosova

Što nas može trgnuti iz čamotinje kada danima pada spora i uporna kiša? Obveze odrađujemo na autopilotu. Svake godine isto — treba se naviknuti na drugačije svjetlo, naučiti se kretati kroz vlagu kao ribe kroz zrak u južnoameričkim romanima. Čekati tračak sunca i radovati mu se kao dijete, naivno i pomalo glupavo kao da već nismo sve to proživjeli. A dotad nam ostaje samo neki iznenadni bljesak ljepote koja će donijeti trenutak eksplozije, radosti.

Nekad su ga nazivali “novim Zlatanom”. Bilo mu je svega 17 godina. Bila je jesen, njegov rođendan kada je za svoj AIK postigao dva pogotka kao da to radi već godinama, rutinski. Počeo je igrati i za reprezentaciju, jednu od onih na koje nikada ne računamo ali je nekako uvijek tu, igra završne turnire i često pomrsi račune nekakvim favoritima. Momčadi su to koje uvijek igraju racionalno, ali za nešto više treba ti doza kaosa, netko tko iskoči iz sustava kako bi ubrzao rad tog pouzdanog sjevernjačkog stroja, netko zbog koga će tribine eksplodirati. Neki Zlatan ili neki novi Zlatan kojeg će Šveđani zauvijek čekati kao što Brazil stalno čeka novog Peléa, a Argentina Maradonu…

I onda dođe jedna od onih utakmica u kojoj se očekuje rutinska pobjeda. Jedna od milijun onih koje moraš odigrati kako bi stigao do onih posebnih, drugačijih. Ali i na takvoj utakmici može se dogoditi bljesak, onaj tračak sunca kojeg čekamo kako bi razbio kišnu jesenju čamotinju, potez zbog kojeg ćemo se naglo trgnuti i poskočiti s kauča iz kojeg poluzainteresirano promatramo duel neke tamo Švedske i nekog tamo Kosova.

Tko je taj dječak koji je primio loptu i onda je proturio pored braniča kao da otpuhuje balon, toliko lako, vrškom kopačke? Tko je taj dječak koji je s jednakom lakoćom nastavio dalje, prema rubu kaznenog prostora, odakle odapinje prema golu kao kad se sunce probije kroz sivu nakupinu oblaka? Jesu li Šveđani već dobili novog Zlatana u Alexanderu Isaku?

Možda i nisu, možda su dobili samo Isaka, čovjeka koji nije Zlatan, ali može učiniti da vam srce zakuca brže, može ubrzati rad pouzdanog švedskog stroja i dignuti tribine na noge i odvojiti nas od kauča. A u ovakvim danima i takvi trenuci mogu nas sjetiti da život ide dalje, kroz kišu, jesen, kao što je sunce tek zaklonjeno oblacima, ali će pronaći svoj put tako i život i radost igre nađu put iznenada, ponekad potezom nekog dječaka koji se zove Alexander Isak…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.