Potez dana: PreVARa

Pad preko ravne lopte #14: Varajte nas nježnije, neprimjetnije

PRODAJA IZMAGLICE

Svijet je iluzija. Sastavljen je od riječi. Svijet je dogovor o tome da postoji i kako izgleda. Izmjeren je i stavljen u određene granice koje naša svijest može podnijeti, a da se ne rasprsne poput lubenice koja nam iz ruku isklizne na pločnik. Tako bi izgledao i naš svijet da isklizne izvan čvrstog stiska ugovorene stvarnosti. Pravila su tu da nas drže na okupu, kao pojedince i kao čovječanstvo. Ona su tu i da spriječe da nečiji osobni interes bude ostvaren nauštrb drugih. Tako je to nekad davno zamišljeno. A onda su stvorene interesne skupine koje su preuzele ingerenciju nad određenim skupom pravila.

POTEZ DANA

PreVARa!

Zajeb’o nas sudac!

Koliko smo samo puta to čuli, pa i sami izgovorili. Koliko smo samo puta smatrali sebe moralnim pobjednicima. To nam je, iz samo nama znanih razloga, omogućavalo i da nakon poraza glavu držimo uzdignutom. Što da se radi, netko je odlučio u ime nečijeg interesa da smo mi ti koji moraju izgubiti. Tako smo desetljećima živjeli s igrom. I nekako je bilo podnošljivo.

Ipak, jedno je kad te zajebe sudac, a drugo kad te zajebu cijela sudačka i nogometna europska organizacija. Uhvatili smo ih, što se kaže, in flagranti! A oni su nam, kao u vicu, poručili da ne vjerujemo vlastitim očima nego njihovim riječima. Prevareni smo, dakle, od onih koji su zaduženi da nam svima omoguće jednake uvjete za igru, od onih kojima trebamo vjerovati, eto, na riječ da nismo izdžepareni, pokradeni za jednu cijelu igru, za mogućnost da sanjamo do zadnjeg zvižduka.

VAR je, da prostite, sranje!

Lakše, kako rekoh, čovjeku padne kad ga prevari jedan obični nesavršeni čovjek s kartonima u džepu i pištaljkom u ustima nego kad ga prevari cijela jedna organizacija zadužena za stvaranje okvira radosti. Vratite nam zato faktor ljudske pogreške kako ne bi bilo ovoliko očito da nečijim interesima ništa ne smije stajati na putu. VARajte nas nježnije, neprimjetnije!

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.