SP u atletici i zašto ga gledati

Telesportov vodič: sedam disciplina u kojima bi mogli pasti novi svjetski rekordi

Zadnja izmjena: 28. rujna 2019. Ilustracija Vladimir Šagadin/Getty Images

Više je razloga zašto bi nadolazeće 17. Svjetsko prvenstvo u atletici, koje će se od 27. rujna do 6. listopada održati u katarskoj Dohi, moglo biti najbolje u zadnjih desetak, a možda i više godina.

Prvi je taj što je nekoliko disciplina trenutno u svom povijesnom zenitu (muških i ženskih 400m s preponama, muška kugla i motka, muški troskok). Drugi, povezan s prvim, taj je što se na stazi pojavila nova generacija američkih sprintera predvođena Noahom Lylesom i Christianom Colemanom (kod djevojaka je tu mlada Sydney McLaughlin), i to ekspresno se upisujući pri vrhove vječnih lista najboljih rezultata svih vremena u svojim disciplinama.

Treći, doduše, najupitniji razlog taj je što izgleda kako je beskonačna borba protiv dopinga napokon počela pokazivati rezultate. Čini se tako da je završilo doba sumnjivih nepoznatih Ruskinja (ili Turkinja) koje bi nastupile isključivo dvaput u sezoni, na nacionalnom prvenstvu u Tuli ili Čeboksariju, pa onda na Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama — koje bi lakoćom osvojile. Da bi im se sljedeće desetljeće malo-pomalo, sa svakom novoizmišljenom metodom testiranja uzoraka na zabranjene supstance, brisali rezultati i oduzimale medalje…

Takve travestije najviše su kvarile ugled kraljice sportova — i kad bi rezultati koji će se ostvariti u Dohi zaista ostali isti i za 10 godina, to bi bio najveći prilog njegovu vraćanju. Inače, Rusima i Ruskinjama i dalje je dozvoljen nastup samo kao tzv. “autoriziranim neutralnim natjecateljima” (Authorized Neutral Athletes ili ANA), što je status koji mogu dobiti ako pristanu na nezavisna dopinška testiranja izvan matice zemlje (recimo Ana Čičerova, koja i dalje preskače dva metra iako je starija godinu dana od Blanke Vlašić, nije to napravila), a lani je otvoren i prvi laboratorij za dopinške testove u Istočnoj Africi (u Nairobiju), koji će od prevaranata izliječiti Keniju, Etiopiju i Ugandu, zemlje označene najkritičnijim po tom pitanju osim Rusije.

Ili je to samo tlapnja vječno optimističnog atletskog zanesenjaka?

U svakom slučaju, ovdje vam predstavljamo sedam disciplina u kojima bi se lako moglo dogoditi postavljanje novih svjetskih rekorda — što u atletici, naravno, ne ovisi samo o trenutnoj formi atletičara, nego i o vremenskim uvjetima. Što se tiče glavnog neprijatelja atletike — kiše, možemo sa sigurnošću garantirati da je u Dohi neće biti, a što se tiče idealne temperature, za to bi se trebao pobrinuti revolucionarni sistem hlađenja lani instaliran na stadionu Khalifa International, koji omogućava idealnu temperaturu između 24 i 26 stupnjeva (ondje je u ovo doba godine obično oko 40). Inače, svaki rekord biti će izdašno nagrađen sa 100.000 dolara koje osiguravaju TDK i Nacionalna banka Katara.

Na kraju moramo spomenuti i to da se s ovim popisom ne završava lista potencijalnih rušitelja svjetskih rekorda — mogla bi to napraviti i Yulimar Rojas u ženskom troskoku, Beatrice Jepkoech na 3.000m sa zaprekama, Kevin Mayer u desetoboju, Nafissatou Thiam u sedmoboju…

(kliknite na link za najavu discipline)

Troskok muški
Koji od dvojice floridskih aligatora bi mogao troskočiti do legendarnog Edwardsa?

WR: 18,29
Vrijeme finala: nedjelja 29.9., 20:45

400m prepone muški
Triler među preponama: Drugi, treći i četvrti svih vremena prvi put trče zajedno i žele srušiti prvog

WR: 46.78
Vrijeme finala: ponedjeljak 30.9., 21:40

Motka muški
Pada li ‘vječni’ Sergej Bubka? Kandidata su barem dvojica, bitka za zlato bit će žestoka

WR: 6,14
Vrijeme finala: utorak 1.10., 19:05

200m muški
Prirodni šoumen Noah Lyles pravi je nasljednik velikog Usaina. Nedostaje mu samo rekord

WR: 19.19
Vrijeme finala: utorak 1.10., 21:40

400m prepone žene
Čudo od djeteta protiv ‘otpisane’ svjetske rekorderke: završni čin drame preponašica

WR: 52.20
Vrijeme finala: petak 4.10., 20:30

400m muški
Dašak Twin Peaksa u Dohi: Veliki okršaj finog mladića i njegove mrke nemeze

WR: 43.03
Vrijeme finala: petak 4.10., 21:20

Kugla muški
Kulminira revolucija među kuglašima: rivalske grdosije u lovu na hitac star 29 godina

WR: 23,12
Vrijeme finala: subota 5.10., 19:05

Ne propusti top članke